بیمه حقوق و مالیات حقوق جزء کسورات قانونی هستند که کارفرما موظف است این مقادیر را از حقوق کارگران کم کند. در هر سال، میزان مالیات بر حقوق از سوی هیئت دولت تعیین شده و باید مقدار تعیین شده آن به وزارت اقتصاد و دارایی پرداخت شود.
یکی از تفاوتهای مالیات حقوق و بیمه حقوق، سازمانی است که باید مبلغ تعیین شده را به آن بپردازید. زیرا پرداخت بیمه باید به تامین اجتماعی صورت بگیرد.
البته در بعضی موارد، نیازی به پرداخت مالیات نیست. در این مطلب موارد مشمول مالیاتی و معاف از مالیات حقوق را بررسی میکنیم.
اگر شما برای شرکت، سازمان یا موسسه خود به خدمات مالی یا مالیاتی نیاز دارید، شرکت حسابداری آرمان ناب با سالها سابقه در این زمینه، آماده یاری شما در این حوزه می باشد.
کافیست با شماره های زیر تماس بگیرید تا همکاران ما یک مشاوره تخصصی به شما ارائه کنند. برای برقراری تماس روی یکی از شماره های زیر کلیک یا لمس کنید.
جرم فرار مالیاتی را بهتر بشناسید!
به هر گونه تلاش غیر قانونی برای پرداخت نکردن مالیات، فرار مالیاتی گفته میشود که ممکن است با روشهای گوناگونی صورت بگیرد.
در تمامی این روشها، فرد در تلاش است تا مالیات خود را هرگز پرداخت نکند یا به طور ناقص بپردازد. البته در جرم فرارهای مالیاتی، نوع رفتار فرد مجرم نیز متفاوت میباشد.
جرم فرار مالیاتی در صورتی تحقق پیدا میکند که فرد با قصد فرار از پرداخت و به طور آگاهانه مرتکب این رفتارهای اشتباه شود:
- استناد به ترازنامه و حساب سود و زیان یا دفترهای اسناد و مدارک تنظیم شده بر خلاف حقیقت
- عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی و ترازنامه حساب سود و زیان به مدت سه سال متوالی
- مخفی کردن فعالیت اقتصادی و درآمد خود برای فرار از پرداخت مالیات
- مانع شدن از دسترسی ماموران مالیاتی به اطلاعات مالیاتی و اقتصادی درآمد خود فرد یا اشخاص دیگر
- عدم انجام درست وظایف در موعد مقرر به عنوان مامور وصول یا کسر مالیات پرداختکنندهها
- تنظیم کردن معاملهها و قراردادهای خود به نام افراد دیگر یا تنظیم معاملهها و قراردادهای افراد دیگر به نام خود
- به کارگیری کارت بازرگانی افراد دیگر برای فرار از پرداخت مالیات
- جلوه دادن فعالیتهای خود به شکل معاف شده از مالیات به صورت قانونی
فرار از مالیات شامل چه مواردی است؟
انواع فرار مالیاتی، متنوع بوده و هر یک از آنها شامل مجازاتی برای عدم پرداخت مالیات میشوند. در ادامه چند نمونه از جرایم مالیاتی را معرفی میکنیم که برای هر کدام، مجازات به خصوصی در نظر گرفته شده است.
- پرداخت کردن مالیات بعد از سررسید تعیین شده
- عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی
- پنهان کردن مبلغ واقعی درآمد یا اعلام هزینههای غیرواقعی در اظهارنامه مالیاتی ارسال شده
- عدم ارسال ترازنامه و حساب سود و زیان یا ارائه نکردن دفاتر
- رد کردن دفترهای قانونی
- عدم ارسال فهرست دریافتکنندگان حقوق در زمان تعیین شده
- ارسال نکردن فهرست یا قراردادهای پیمانکاری
- نپرداختن مالیات حقوق و تکلیفی در مهلت مقرر
- عدم پرداخت مالیات تکلیفی موضوع ماده ۱۰۴ در زمان تعیین شده
- استفاده از شماره اقتصادی برای معاملههای دیگران یا شمارههای اقتصادی دیگران برای خود
- عدم درج شماره اقتصادی طرفین یا صادر نکردن صورتحساب
- ارائه نکردن فهرست معاملههای انجام شده و قراردادها در سامانه مربوطه طبق زمان تعیین شده
- عدم ارسال گزارشات حسابرسی مالی در زمان تعیین شده
آشنایی با معروفترین نمونه جرمهای مالیاتی
جرایم مالیاتی چیست؟ راههای مختلفی برای فرار از پرداخت مالیاتها وجود دارد که هر کدام با مجازات خاصی همراه است. در ادامه ۴ نمونه از مهمترین جرمهای مالیاتی را توضیح میدهیم.
تنظیم معاملات خود به نام دیگران و یا بالعکس
طبق ماده ۲۷۴ و ۲۷۵ قانون مالیاتهای مستقیم که در مصوبهای در تاریخ سوم اسفند ماه ۱۳۶۶ به تصویب رسیده، این جرم مالیاتی از مجازت درجه ۶ برخوردار است.
در صورتی که مجرم، معاملات و قراردادهای خود را به نام شخص دیگری تنظیم کند. شخص از یک یا چند فعالیت شغلی و صدور اسناد تجاری به مدت ۶ ماه تا ۲ سال محروم میشود.
تنظیم اسناد و مدارک برخلاف واقعیت
در گزارش خلاف واقع و تنظیم اسناد و مدارک، فرد سعی دارد که گزارشی خلاف واقعیت را ثبت کند. این جرم کاملا متفاوت از جعل اسناد میباشد.
مخفی کردن فعالیت اقتصادی و کتمان درآمد
اعلام درآمد مودی در گزارشات صورت معاملات فصلی و عدم ثبت آن در دفاتر قانونی مصداق کتمان درآمد است. در صورت حسابرسی ماموران مالیاتی به اسناد و اطلاع از آمار دقیق درآمدها با جریمه کردن فرد همراه خواهد بود.
درآمد و سودی که شخص طی یک سال به دست آورده و اکنون قصد پنهان کردن آن را دارد، درآمد کتمان شده نامیده میشود.
انواع مختلفی از کتمان درآمدها وجود دارد. بدین صورت که اشخاص میتوانند با شیوههای مختلفی این کار را انجام دهند و درآمد خود را پنهان کنند.
طبق ماده ۱۹۲ قانون مالیات مستقیم، عدم رسیدگی به امور مالیاتی در زمان مقرر میتواند عواقبی مانند جریمههای غیر قابل بخشش را به همراه داشته باشد که شامل کتمان درآمد نیز است.
در همین قانون برای جریمه مخفی کردن فعالیت اقتصادی و کتمان درآمد گفته شده که جریمه ۴۰ درصدی غیر قابل بخشش برای این مجرمین در نظر دارند. کتمان درآمد برای فرار از پرداخت مالیاتی، جرمی غیر قابل بخشش است.
انجام ندادن تکالیف مالیاتی اعم از تسلیم اظهارنامه
عدم تسلیم و ارائه اظهارنامههای مالیاتی میتواند با جریمههای متفاوتی از جمله جریمههای نقدی غیر قابل بخشش، جریمههای اعتباری عدم استفاده از تسهیلات و مطالبه مالیات تنها بر اساس درآمدها همراه باشد.
بر اساس ماده ۱۹۲، جریمههای غیر قابل بخشش شامل ۳۰ درصد از مالیات متعلق برای اشخاص حقیقی گروههای اول تا سوم و اشخاص حقوقی میباشد.
سایر مودیان نیز موظف به پرداخت ۱۰ درصد از مالیات متعلق هستند. طبق ماده ۱۹۳ نیز گفته شده اگر در دوره معافیت مالیاتی، اظهارنامه ارسال نشود. شخص از معافیت تعیین شده محروم میشود.
همچنین مطابق ماده نود و هفتم تعیین شده که خودداری از تسلیم اظهارنامه مالیاتی میتواند با تهیه اظهارنامهای برآوردی مطابق فعالیتهای اقتصادی شخص از سوی سازمان امور مالیاتی همراه باشد.
جریمههای عدم ارائه تکالیف مالیاتی با توجه به جرم صورت گرفته متفاوت است. زیرا ممکن است فرد، اظهارنامه را طبق مهلت مقرر تحویل نداده باشد یا آن را برخلاف مندرجات ارسال کند.
مجازات فرار مالیاتی طبق قانون اساسی
قطعا شما هم میدانید که عدم پرداخت مالیات یا مرتکب شدن هر یک از جرمهایی که در بخشهای قبلی گفتیم میتواند چه عواقبی را به همراه داشته باشد. بعضی از مجازاتهای آن شامل موارد زیر است:
مالیات با شیوه علی الراس محاسبه میشود
با احترام به تمامی مودیان، قانونگذار معتقد است که اصل بر صحت اظهارات مودی میباشد. اما امتناع از انجام تکالیف یا عدم رفتار صحیح شخص باعث میشود ماموران مالیاتی راسا برای تشخیص و ارزیابی اقدام کنند.
در این روش، ارزیابی مالیات توسط اداره امور مالیاتی و ماموران آن صورت میگیرد. سپس مطابق موارد زیر، تشخیص درآمد مودیان به صورت علی الراس انجام میشود:
- عدم تسلیم ترازنامه و حساب سود و زیان یا حساب درآمد در موعد مقرر
- غیر قابل رسیدگی بودن مدارک داده شده از نظر اداره مالیاتی
- عدم ارائه مدرکها و گزارشهای مورد نظر با توجه به درخواست ممیز
جریمه و حبس در نظر گرفته میشود
کسانی که از انجام وظایف قانونی خود برای پرداخت مالیات امتناع میکنند یا در ارزیابی، کسر و وصول مالیات دچار تخلف میشوند.
مطابق مادههای قانون مالیاتهای مستقیم ممکن است مجازات حبس یا جریمه را برای این اشخاص در نظر بگیرند.
از معافیت و بخشودگی محروم میشوند
گاهاً اتفاق میافتد که مودی از پرداخت مالیات با شرط تسلیم و کامل کردن اظهارنامه مالیاتی و نگهداری از اسناد و دفاتر قانونی معاف خواهد شد. خودداری از انجام این وظایف، او را از معافیت محروم میکند.
ممنوع الخروج میشوند
طبق ماده ۲۰۲ از قانون مالیاتهای مستقیم، مدیران و اشخاص حقوقی که بدهکاران مالیاتی هستند میتوانند توسط سازمان امور مالیاتی ممنوع الخروج شوند.
اسناد انتقالی به صورت صوری، باطل شوند
برخی از مودیان برای فرار مالیاتی، اموال خود را به نام همسران و فرزندان انتقال میدهند. سازمان امور مالیاتی با مراجعه به مراجع قضایی میتوانند این اسناد را باطل کنند.
اجتناب مالیاتی؛ فرار مالیاتی به روشی قانونی
فرار مالیاتی، اصطلاحی است که به هر گونه فعالیت غیر قانونی گفته میشود تا مودی درآمد واقعی خود را پنهان نگه داشته و مالیاتی کمتر از میزان واقعی آن بپردازد.
اجتناب مالیاتی، درست در مقابل اصطلاح فرار مالیاتی قرار دارد. زیرا استفاده از روشهایی قانونی برای کاهش مالیات میباشد. اصلیترین تفاوتی که بین فرار مالیاتی و اجتناب مالیاتی وجود دارد، مربوط به قانونی یا غیر قانونی بودن آنها است.
در حقیقت کارشناسان اقتصادی به دنبال حفرههایی در قانون مالیاتی هستند تا بتوانند بدهیهای افراد یا شرکتها را کاهش دهند. برای مثال برخی از سرمایهگذاران خارجی، در کشوری سرمایهگذاری میکنند که نرخ مالیاتی کمتری داشته باشد.