مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی یا همان مالیات بر درآمد شرکتها یکی از مهمترین انواع مالیات در کشور بوده که همیشه مورد توجه سازمان امور مالیاتی قرار داشته است. دلیل این توجه ویژه را میتوان در میزان مالیاتی که هر ساله از اشخاص حقوقی دریافت میشود پیدا کرد.
بخش زیادی از درآمدهای مالیاتی کشور حاصل دریافت مالیات از شرکتها است. با توجه به اهمیت این موضوع و تعداد بیشمار شرکتهای به ثبت رسیده؛ ما در این مطلب قصد داریم تا به بررسی دقیق جزئيات قانون مالیات بر درآمد ویژه اشخاص حقوقی بپردازیم.
اگر شما برای شرکت، سازمان یا موسسه خود نیاز به خدمات مالی و مالیاتی دارید، شرکت حسابداری آرمان ناب با سالها سابقه در این زمینه، آماده یاری شما در این حوزه می باشد.
کافیست با شماره های زیر تماس بگیرید تا همکاران ما یک مشاوره تخصصی به شما ارائه کنند. برای برقراری تماس روی یکی از شماره های زیر کلیک یا لمس کنید.
اشخاص حقوقی شامل چه کسانی هستند؟
بر اساس قانون دولت موظف شده که از تمام اشخاص حقوقی و شرکتهایی که به نحوی در حال کسب درآمد هستند، مالیات دریافت کند. این مالیات نیز بر اساس میزان درآمد آنها تعیین میشود؛ به عبارت دیگر هر چه قدر درآمد یک شرکت بیشتر باشد به همان میزان نیز باید مالیات بیشتری بپردازد. با توجه به اهمیت قانون مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی، لازم است بدانید که در این قانون چه کسانی به عنوان شخص حقوقی شناخته میشوند؟
همه شرکتها، ارگانها و سازمانهایی که دارای شمار ثبت از اداره ثبت شرکتها هستند و احراز هویت شدهاند، جزو اشخاص حقوقی به شمار میروند. طبق این تعریف تمام شعب موسسهها و شرکتهای خارجی نیز جزو اشخاص حقوقی بوده و مشمول قانون مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی میشوند.
علاوه بر این شرکتهای دولتی و نهادهای وابسته به آنها که مجوز فعالیت دریافت کردهاند نیز باید مالیات خود را بر اساس این قانون بپردازند. در نظر داشته باشید که همه شرکتهای دولتی، اتحادیهها، اصناف و انجمنها زیر مجموعه نهادهای دولتی به شمار میروند.

نرخ مشمول مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی چقدر است؟
طبق ماده 105 قانون مالیاتی کشور، نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی بیست و پنج درصد از کل درآمدهای آنهاست؛ مگر در موارد خاصی که نرخ مالیاتی جداگانهای به آنها تعلق خواهد گرفت.
بر اساس این قانون مجموع کل درآمد شرکت و درآمد به دست آمده از کلیه فعالیتهای انتفاعی که در داخل ایران یا خارج از کشور انجامشده به علاوه زیانهای شرکت از منابعی که معافیت مالیاتی ندارند، مشمول مالیات خواهد شد. البته معافیتهای مقرر شده از مجموع درآمدها کسر میشود.
این قانون نیز تبصرههایی دارد. برای مثال در تبصره یک قانون مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی ذکر شده که تمام اشخاص حقوقی با تابعیت ایرانی که هدف از تاسیس آنها تقسیم سود نبوده و فعالیتهای انتفاعی انجام میدهند؛ موظف هستند که بیست و پنج درصد از تمام درآمدشان را به عنوان مالیات پرداخت کنند.
در تبصره دو این قانون نیز ذکر شده که کلیه اشخاص حقوقی با تابعیت غیر ایرانی باید بابت درآمدهای به دست آمده از سرمایهگذاری در کشور، واگذاری امتیاز، انتقال دانش فنی و موارد مشابه مالیات بپردازند.
فرمول محاسبه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
اشخاص حقوقی موظف هستند که اظهارنامه مالیاتی خود را در موعد مقرر ثبت کنند. اگر این اظهارنامه بدون ایراد باشد و پذیرفته شود، آنگاه مالیات بر درآمد از طریق فرمول زیر قابل محاسبه است.
(درآمدهای حاصل از فروش کالا یا ارائه خدمات + درآمدهای به دست آمده از فعالیتهای انتفاعی + زیان ناشی از منابع غیر معاف – معافیتهای مالیاتی قانونی)× 25٪
مثال زیر به شما کمک خواهد کرد تا بهتر متوجه نحوه محاسبه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی شوید.

فرض میکنیم که مجموع کل درآمدهای شرکت شما در طول یک سال ده هزار ریال و مجموع هزینههای سالانه شما پنج هزار ریال باشد. برای اینکه متوجه شوید چه مقدار از درآمد شما مشمول مالیات خواهد شد باید مجموع درآمدتان را از مجموع هزینهها کسر کنید.
(5000 =5000 – 10000) 5000 ریال به دست آمده، مشمول مالیات میشود پس: (1250= 25٪ ×5000) مبلغ 1250 ریال مقدار مالیات شرکت شماست.
حالا تصور کنید که اظهارنامه مالیاتی شما با مشکلاتی مواجه شده و سازمان مالیات مبلغ 1000 ریال از هزینههای شما را تائید نکرده است. در چنین شرایطی باید مطابق روش زیر مقدار مالیاتی که ملزم به پرداخت آن هستید را محاسبه کنید.
(600۰=5000+1000) 6000 ریال مبلغی است که مالیات به آن تعلق میگیرد. پس: (1500=6000× 25٪) مبلغ 1500 ریال مقدار مالیاتی است که باید به سازمان مالیاتی کشور پرداخت شود.
اما اگر در موعد مقرر اظهارنامه مالیاتی ثبت نکرده باشید؛ آن وقت چه اتفاقی میافتد؟ در چنین حالتی سازمان مالیات با توجه به مدارکی که جمعآوری میکند، میزان درآمد کل و هزینههای شما را برای یک سال محاسبه میکند.
برای مثال اگر درآمد حاصل شده در یک سال معادل 2000 ریال باشد آنگاه با فرض اینکه ضریب اینتا کد سی درصد باشد: (150 = 30٪×2000×25٪) 150 ریال مبلغ درآمد مشمول مالیات شما است.
بیشتر بخوانید: خدمات حسابداری

منظور از معافیتهای مالیاتی برای اشخاص حقوقی چیست؟
سازمان مالیاتی با توجه به قانون و سیاستهای کلان کشور مزایایی برای برخی از اشخاص حقوقی واجد شرایط در نظر میگیرد. برای مثال این اشخاص نسبت به بقیه مالیات کمتری پرداخت خواهند کرد و یا تا چند سال از پرداخت هرگونه مالیاتی معاف خواهند شد. در ماده 132 قانون مالیاتهای مستقیم تمام شرایط معافیتهای مالیاتی به طور کامل شرح داده شده است.
با این حال افرادی که مشمول معافیت مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی میشوند موظفاند در موعد مقرر شده اظهارنامههای مالیاتی خود را صادقانه ثبت کرده و تمام مدارک مورد نیاز را نیز تحویل دهند. در غیر این صورت نه تنها دیگر مشمول قانون معافیت مالیاتی نخواهند شد بلکه جریمهای نیز برای آنها در نظر گرفته میشود.
بیشتر بخوانید: مشاوره حسابداری

مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی چه تفاوتهایی با هم دارند؟
احتمالاً برای شما نیز این سؤال به وجود آمده است که تفاوت اصلی مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی با اشخاص حقوقی چیست؟ بر اساس قانون، اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی هر دو موظف هستند که مبلغی را به عنوان مالیات بر درآمد به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند.
با این حال طبق ماده 131 قانون مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی بر اساس میزان درآمدشان به صورت پلکانی محاسبه میشود. به عبارت دیگر هر چه مقدار درآمد اشخاص حقیقی بیشتر باشد باید به همان میزان نیز درصد بالاتری را به عنوان مالیات بر درآمد پرداخت کنند. این در حالی است که اشخاص حقوقی باید بیست و پنج درصد از هر نوع درآمدی که مشمول مالیات میشود را به سازمان مالیاتی بپردازند.
بیشتر بخوانید: خدمات مالیاتی
نگاهی کلی به قانون مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
در این مطلب سعی کردیم تا به بررسی تمام نکات مربوط به قانون مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی بپردازیم و به شما آموزش دهیم که چگونه میتوانید این نوع مالیات بر درآمد را محاسبه کنید. مطالعه مثالهایی از نحوه محاسبه مالیات بر درآمد برای اشخاص حقوقی میتواند به شما دید بهتری از اهمیت ثبت به موقع اظهارنامه مالیاتی بدهد.