صورت معاملات فصلی

اگر شما هم به خدمات حسابداری و مالیاتی نیاز دارید، می توانید با همکاران ما در شرکت حسابداری آرمان ناب تماس گرفته تا یک مشاوره تخصصی در این زمینه دریافت کنید.
شماره های تماس:
صورت معاملات فصلی یکی از روش های ابراز درآمد توسط اشخاص حقیقی و حقوقی می باشد که یکی از اصطلاحات نسبتا جدید مالیاتی محسوب می شود و در چند سال اخیر بیشتر بر روی برخی از مشاغل اعمال میگردد. به عبارتی یکی از روش های سریع ارزیابی مالیات برای صاحبان مشاغل و سازمان امور مالیاتی دریافت صورتحساب معاملات در بازه های زمانی کوتاه مدت مانند صورت معاملات فصلی می باشد.
طبق این قانون صاحبان کسب و کار فهرستی از معاملات خود در یک فصل را به سازمان مالیات ارائه می دهند. در این روش تمام اشخاص حقیقی و حقوقی که مشمول آن هستند، صورت مالی خود اعم از خرید و فروش های انجام شده در یک فصل را باید اظهار نمایند.
دلیل اجرای این قانون مالیاتی بیشتر شدن شفافیت و دقت در محاسبات و ارائه اظهارنامه مالیاتی می باشد. به دلیل اینکه ممکن است در پایان سال بخاطر حجم کار زیاد محاسبه معاملات و مشخص نمودن اظهارنامه مالیاتی دشوار شود، تقسیم بندی محاسبه معاملات و ارسال آن برای صاحبان مشاغل طی هر فصل روش راحت تری شناخته شده است.
تاریخچه صورت معاملات فصلی در ایران
صورت معاملات فصلی در ایران با نام مالیات فصلی شناخته می شود و برای اولین بار در سال 1373 در قانون وصول درآمدهای دولت مطرح شد. طبق این قانون دولت برای پیشبینی درآمد مالیاتی خود، صاحبان مشاغل و افراد حقیقی و حقوقی که مشمول این طرح می شدند را موظف به دریافت کارت اقتصادی و ارائه صورتحساب های خود در آخر هر فصل و درج شماره اقتصادی خریدار و فروشنده در آنها نمود. در سال 1380 دستورالعمل اجرایی ماده 169 قانون مالیات های مستقیم به تصویب رسید و در سال 1391 این قانون رسما اجرا شد.
در این ماده به صورت کاملا روشن به سه نکته اساسی اشاره شده است:
الف) همه سازمانها و شرکتهای خصوصی و دولتی که خرید و فروش انجام میدهند، باید صورت آن را حداکثر تا یک ماه بعد از انجام معامله به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. انجام این کار میتواند به صورت الکترونیکی و یا به صورت کاغذی و سی دی صورت گیرد. آنچه که مهم است ارسال به موقع این مدارک بوده که میتواند از جرایم متعاقب ارسال با تاخیر جلوگیری کند.
ب) معاملاتی که مبلغ آنها تا ده درصد حد نصاب تعیین شده است، نیازی به ارسال ماهانه نداشته و مودیان میتوانند لیست و فهرست این معاملات را به صورت کلی و هر سه ماه یکبار ارسال کنند. یعنی همه خرید و فروشهای کوچک با هم بعد از سه ماه ارسال شوند.
ج) برای پذیرش افراد در سازمان امور مالیات باید حتما فرد برای دریافت کد اقتصادی اشخاص حقیقی اقدام کرده و آن را داشته باشد. شخصی که کد اقتصادی ندارد نمیتواند اظهارنامه معاملات فصلی خود را در سامانه صورت معاملات فصلی ارائه کند.
چه مشاغلی شامل صورت معاملات فصلی می شوند؟
طبق قانون مالیات های مستقیم سه دسته از افراد باید فهرست صورتحساب های معاملات خود را در پایان هر فصل آماده و آن را به سازمان مالیات کشور ارائه دهند.
1- اشخاص حقوقی
تمام شرکت هایی که به صورت رسمی ثبت شده اند و معاملات مختلف تجاری انجام می دهند.
2- اشخاص حقیقی
افرادی که صاحب شغل و کسب و کاری هستند و معاملات مختلف انجام می دهند و از این طریق درآمد آنها تامین می شود.
- صاحبان کارگاه های صنعتی و مراکز ارتباط رایانه ای
- وکلا، مشاوران حقوقی، مترجمان رسمی دادگستری و اعضا سازمان نظام مهندسی
- دارندگان کارت بازرگانی اعم از کلیه واردکنندگان و صادرکنندگان
- حسابداران رسمی، صاحبان هتل ها، سازندگان و فروشندگان طلا و جواهر
- کارخانه ها و واحد های تولیدی که پروانه بهره برداری و جواز کسب دارند و بهره برداران معادن
- صاحبان موسسات حسابرسی و دفترداری و مشاغل ارائهدهنده خدمات مدیریتی، مشاوره ای و رایانه ای
- مالکان مراکز آموزشی و پرورشی، مدارس غیرانتفاعی، دانشگاه ها، مراکز آموزش عالی
- بیمارستان ها، آسایشگاه ها و خانه سالمندان
چه کسب و کارهایی از صورت معاملات فصلی معاف هستند؟
اشخاص حقوقی که شرکت ثبت نموده اند، اما معامله ای انجام نداده اند ملزم به ارسال و ارائه صورت معاملات فصلی نیستند. به طور کلی اشخاص حقیقی و حقوقی که فعالیت اقتصادی ندارند مشمول این قانون نمی شوند.
بعضی موارد شامل گزارش مالیات فصلی نیستند که عبارتند از:
- حق ثبت، حق تمبر و حق گمرک و انواع عوارض.
- آبونمان ها و مبالغ پرداختی برای نگهداری از ساختمان ها.
- هدایا و جوائز مختلف بلاعوض.
- سود، کارمزد و جریمه بانک ها و موسسات قرض الحسنه.
- خرید و فروش و سود و کارمزد اوراق بهادار.
- حق عضویت اعضاء مجامع حرفه ای، احزاب و انجمن ها و تشکل های غیردولتی دارای مجوز از مراجع ذی صلاح.
نحوه تهیه صورت معاملات فصلی به چه صورت است؟
مطابق با ماده 169 قانون مالیات های مستقیم ایران، مودیان مالیاتی مشمول ارائه اظهارنامه مالیاتی فصلی وظیفه دارند برای همه معاملات خود صورتحساب با درج شماره اقتصادی خود و طرف دیگر معامله صادر نمایند و در فواصل زمانی سه ماهه فهرستی از این صورتحساب ها را به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنند.
درج شماره اقتصادی در صورتحسابها ضروری میباشد و عدم درج آن تخلف محسوب میشود. اشخاص حقیقی که شماره اقتصادی ندارند، میتوانند از کد ملی خود استفاده کنند. همچنین برای اشخاص حقوقی که شماره اقتصادی ندارند، امکان استفاده از شناسه ملی در نظر گرفته شده است.
به طور کلی تهیه صورت معاملات فصلی دارای پیچیدگی و ظرافت های خاصی است و اظهار درست آن از اهمیت بالایی برخوردار است. برای تهیه این صورتحساب شما باید اطلاعات لازم و کافی و همچنین تجربه و تخصص بالایی در این زمینه داشته باشید تا بتوانید به بهترین نحو آن را انجام دهید.
یکی دیگر از روش های تهیه صورت معاملات فصلی استفاده از خدمات یک مشاور مالیاتی ماهر می باشد که در حوزه استانداردهای حسابداری و تهیه صورتحساب های مالی تجربه خوبی داشته باشد.
قراردادها در صورت معاملات فصلی چگونه گزارش می شوند؟
نحوه گزارش قراردادها در صورت معاملات فصلی به طور کلی به دو دسته تقسیم می گردد:
1- گزارش قراردادها برای کارفرما و دریافت کننده خدمات
کارفرمایانی که می خواهند قراردادهای خود را در صورت معاملات فصلی گزارش کنند، ابتدا باید اطلاعات قرارداد را به همراه مبلغ پرداختی ارسال کنند. این اطلاعات لازم نیست در قسمت خرید درج شوند و به نوعی هنگام دریافت فاکتور از پیمانکار در کادر مخصوص نوع کالا و خدمات ذکر می گردند.
2- گزارش قرارداد برای پیمانکار و ارائه دهنده خدمات
پیمانکاران و کسانی که خدمات ارائه می دهند هیچگونه تکلیفی درباره ارسال اطلاعات هنگام عقد قرارداد نخواهند داشت. فقط کافی است هنگام صدور فاکتور در قسمت نوع کالا و خدمات صورت وضعیت های تایید شده، فاکتورهای خرید و دریافت خدمات با شماره قرارداد ذکر گردند.
حد نصاب معاملات در سال های مختلف چقدر است؟
حد نصاب معاملات مبلغی است که از طرف وزارت امور اقتصادی و دارایی بر اساس برخی از فاکتورها و شاخص ها جهت ارزیابی معاملات انجام شده تعیین می گردد. یکی از اصلی ترین کاربردهای تعیین حد نصاب معاملات در تهیه و گزارش صورتحساب معاملات فصلی می باشد. حد نصاب معاملات در ابتدای هر سال توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی ابلاغ شده و شامل حد نصاب معاملات کوچک، حد نصاب معاملات متوسط، حد نصاب معاملات بزرگ و حد نصاب معاملات فصلی می گردد.
مبلغ حد نصاب با توجه به شاخص های کالا و خدمات اعلام شده از سوی بانک مرکزی و پس از تصویب هیئت وزیران در هر سال متفاوت می باشد. به طور کلی می توان گفت حد نصاب معاملات فصلی 5 درصد حد نصاب معاملات کوچک است.
مهلت ارسال صورت معاملات فصلی چقدر است؟
اظهارنامه مالیات فصلی باید طی یک دوره سه ماهه و مطابق با فصول شمسی ارائه شود. مهلت ارسال صورت معاملات فصلی تا 45 روز پس از پایان هر فصل است. برای مثال شما تا 15 آبان فرصت دارید صورتحساب های معاملات خود در فصل تابستان را به سازمان امور مالیات کشور ارسال نمایید.
درصورتیکه سررسید سال مالی یک شرکت در میان یکی از فصول شمسی باشد، آن شرکت موظف است یک گزارش معاملات فصلی برای شروع فصل تا شروع سال مالی و یک گزارش معاملات فصلی از شروع سال مالی تا پایان همان فصل ارائه دهد.
نحوه ارسال صورت معاملات فصلی چگونه است؟
اشخاص حقیقی و حقوقی که مشمول ماده 169 قانون مالیات های مستقیم و ملزم به ارسال صورتحساب های معاملات خود در پایان هر فصل می باشند، می توانند از روش های زیر اطلاعات لازم را ارائه دهند:
1- روش آنلاین
در این روش افراد باید ابتدا با داشتن شماره کاربری و رمز عبور وارد سامانه سازمان امور مالیاتی شوند و اطلاعات مربوط به خرید و فروش و معاملات خود را مطابق فرم های مربوطه مانند ثبت گزارش خرید، ثبت اطلاعات پرداخت قراردادها، ثبت گزارش فروش، ثبت گزارش دریافت قراردادها، ثبت گزارش امتناء، ثبت گزارش واردات و صادرات، ثبت گزارش اجاره و ثبت گزارش پیش فروش در سیستم وارد کنند. مودیان مشمول در انتها و پس از ثبت نهایی، کد رهگیری یا رسید را از سیستم سامانه مالیات فصلی می توانند دریافت کنند.
2- روش آفلاین
از طریق نرم افزارهای معاملات فصلی اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند گزارشات مربوط به صورتحساب های معاملات خود را ثبت نمایند و پس از تکمیل اطلاعات لازم فایل حاصل شده را در سامانه معاملات فصلی بارگذاری کنند.
3- تحویل لوح فشرده
مشمولان قانون مالیات فصلی می توانند فایل مربوط به اطلاعات معاملات خود را برای ارائه به سازمان امور مالیاتی بر روی دیسکت یا CD قرار داده و به سازمان مالیات تحویل دهند.
جریمه عدم ارسال صورت معاملات فصلی چقدر است؟
عدم ارسال صورت معاملات فصلی از روش های اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی، جریمه ای به میزان 1 درصد مبلغ معاملات فهرست نشده در پی دارد. همچنین در صورتی که افراد حقیقی و حقوقی شماره اقتصادی خود و طرف معامله را در صورتحساب وارد نکنند و یا از کد اقتصادی دیگران استفاده کنند، باید به میزان 2 درصد از مبلغ معامله به عنوان جریمه پرداخت نمایند.
خدمات مرتبط با این حوزه
در ادامه برخی از خدمات حسابداری مرتبط با این حوزه را برای شما شرح می دهیم.
خدمات مالی و حسابداری
خدمات مالی و حسابداری یکی از شاخه های اصلی خدمات حسابداری است که صورت معاملات فصلی زیرمجموعه آن محسوب می شود.
خدمات مالی و حسابداری مجموعه خدماتی است که در ارتباط با امور مالی شرکت بوده و توسط موسسه خدمات مالی و حسابداری انجام می شود.
این خدمات بسیار متنوع بوده و شامل مواردی مانند تنظیم اظهارنامه مالیاتی، نگارش دفاتر حقوقی، مشاوره حسابداری و مالیاتی، تهیه انواع قراردادها و … می باشد.
به طور کلی می توان گفت حسابداری و خدمات مالی همه خدماتی هستند که برای اداره امور مالی یک واحد اقتصادی مورد نیاز است.
خدمات مالی و حسابداری پیچیدگی های خاصی دارد و برای انجام آنها باید قوانین و مقررات متفاوتی رعایت شود. بنابراین ممکن است انجام آنها برای مدیران و افرادی که دانش کافی و تجربه بالایی ندارند مشکل باشد و باعث خطا و زیان شود. بنابراین در بیشتر موارد سپردن امور مالی به یک شرکت حسابداری و خدمات مالی بهترین گزینه محسوب می شود.
بیشتر بخوانید: خدمات مالی و حسابداری
استقرار حسابدار
استانداردهای حسابداری قابلیت اطمینان صورتهای مالی را بهبود می بخشد. صورتهای مالی شامل صورت سود و زیان، ترازنامه، صورت جریان وجوه نقد و صورت سود انباشته است. با استقرار حسابدار گزارش استاندارد به دست کلیه ذینفعان و سهامداران می رسد. این به آنها اجازه می دهد تا عملکرد تجاری را ارزیابی کنند. صورت های مالی باید شفاف، قابل اعتماد و دقیق باشد.
حسابداری اعزام اصطلاحی است که فرآیند یکپارچه سازی اطلاعات مالی را به منظور شفاف و قابل فهم کردن آن برای همه ذینفعان و ذینفعان توصیف می کند. هدف اصلی حسابداری ثبت و گزارش دقیق عملکرد مالی یک سازمان است. حسابداری را می توان به دو دسته حسابداری مالی و حسابداری مدیریتی طبقه بندی کرد.
بیشتر بخوانید: خدمات استقرار حسابدار
خدمات تحریر دفاتر قانونی
تکالیف مالیاتی که توسط امور مالیاتی به مؤدیان داده می شود و این دفاتر باید روزانه ثبت و بایگانی شوند. در این بین مؤدی موظف است در صورت نیاز این تکالیف را در اختیار سازمان ها قرار دهد.
در این دفاتر مشکلات زیادی بین فعالیت مدیران و حسابداران به وجود می آید که ناشی از عدم تجربه نویسندگان، عجله آنها و عدم آگاهی کافی حسابداران است.
بیشتر بخوانید: تحریر دفاتر قانونی
پرسش و پاسخ در حوزه خدمات حسابداری
اشخاص حقوقی که شرکت ثبت نموده اند، اما معامله ای انجام نداده اند ملزم به ارسال و ارائه صورت معاملات فصلی نیستند. به طور کلی اشخاص حقیقی و حقوقی که فعالیت اقتصادی ندارند مشمول این قانون نمی شوند.
بعضی موارد شامل گزارش مالیات فصلی نیستند که عبارتند از:
- حق ثبت، حق تمبر و حق گمرک و انواع عوارض.
- آبونمان ها و مبالغ پرداختی برای نگهداری از ساختمان ها.
- هدایا و جوائز مختلف بلاعوض.
- سود، کارمزد و جریمه بانک ها و موسسات قرض الحسنه.
- خرید و فروش و سود و کارمزد اوراق بهادار.
- حق عضویت اعضاء مجامع حرفه ای، احزاب و انجمن ها و تشکل های غیردولتی دارای مجوز از مراجع ذی صلاح.
طبق قانون مالیات های مستقیم سه دسته از افراد باید فهرست صورتحساب های معاملات خود را در پایان هر فصل آماده و آن را به سازمان مالیات کشور ارائه دهند.
1- اشخاص حقوقی
تمام شرکت هایی که به صورت رسمی ثبت شده اند و معاملات مختلف تجاری انجام می دهند.
2- اشخاص حقیقی
افرادی که صاحب شغل و کسب و کاری هستند و معاملات مختلف انجام می دهند و از این طریق درآمد آنها تامین می شود.
● صاحبان کارگاه های صنعتی و مراکز ارتباط رایانه ای
● وکلا، مشاوران حقوقی، مترجمان رسمی دادگستری و اعضا سازمان نظام مهندسی
● دارندگان کارت بازرگانی اعم از کلیه واردکنندگان و صادرکنندگان
● حسابداران رسمی، صاحبان هتل ها، سازندگان و فروشندگان طلا و جواهر
● کارخانه ها و واحد های تولیدی که پروانه بهره برداری و جواز کسب دارند و بهره برداران معادن
● صاحبان موسسات حسابرسی و دفترداری و مشاغل ارائهدهنده خدمات مدیریتی، مشاوره ای و رایانه ای
● مالکان مراکز آموزشی و پرورشی، مدارس غیرانتفاعی، دانشگاه ها، مراکز آموزش عالی
● بیمارستان ها، آسایشگاه ها و خانه سالمندان
شرکت های حسابداری مختلفی در پایتخت مشغول به فعالیت هستند که هر کدام از اعتبار، تجربه و ویژگی های مخصوص به خود برخوردارند. برخی از این شرکت ها تعدادی از امور و خدمات حسابداری و مالیاتی را انجام داده و برخی دیگر تمامی امور را ارئه می دهند. اگر به دنبال بهترین شرکت خدمات حسابداری تهران هستید، می توانید شرکت حسابداری آرمان ناب را انتخاب کنید. این شرکت به عنوان معتبرترین مجموعه ارائه دهنده خدمات حسابداری و مالیاتی شناخته می شود که از سابقه ای درخشان و تجربه ای بالا در این زمینه برخوردار است. در این شرکت خدمات مختلفی نظیر تهیه دفاتر قانونی، حسابرسی، کاهش مالیات، تنظیم و ارسال اظهارنامه های ارزش افزوده و صورت معاملات فصلی و غیره و دیگر خدمات حسابداری با بالاترین دقت و کیفیت انجام می شوند.

خدمات حسابداری

صورت معاملات فصلی

امور حسابداری
دوره های آموزشی
- حسابداری پیشرفته
- حسابداری مقدماتی
- حسابداری بازار کار
- حسابداری مالیاتی
- حسابداری صنعتی
آیا نیاز به مشاوره در حوزه خدمات مالی نیاز دارید؟
برای دریافت مشاوره مالیاتی همین حالا با ما تماس بگیرید