تعاریف زیادی در مورد ارزش افزوده وجود دارد که هرکدام از آنها بخشی از قوانین مالیات را در بر میگیرند. در مصوب ماده ۳ قانون مالیات ارزش افزوده سازمان مالیاتی کل کشور خدمات مالیات بر ارزش افزوده این گونه تعریف شده است:
این نوع مالیات به صورت غیر مستقیم تفاوتی که بین ارزش کالا و خدمات عرضه شده با کالا و خدمات خریداری شده را در یک دوره معین پر میکند. این قانون به مفهوم فرایند تولید دلالت کرده و مختص به یک کالای خاص نیست.
اگر شما هم به دنبال خدمات حسابداری هستید، شرکت حسابداری آرمان ناب آماده همکاری با شرکت ها، موسسات، سازمان ها و موسسات است. کافیست با ما تماس بگیرید تا همکاران ما یک مشاوره تخصصی به شما ارائه کنند.
متاسفانه یک باور اشتباه در جامعه رواج یافته که باعث شده مردم فکر کنند مالیات بر ارزش افزوده یا همان vat تنها مخصوص مصرف کننده است. در نظر داشته باشید بر اساس قوانین تعیین شده تولید کنندگان نیز موظف به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند. سیستمهای مالیاتی در کشور با همکاری اداره مالیات سعی دارند اظهارنامه الکترونیکی را به قدری پیشرفته کنند که دیگر نیاز به ارائه خود اظهاری مالیاتی نباشد. صندوقهای مکانیزه فروش مصداقی از تلاشهای این دو اداره است.
قانون مالیات بر ارزش افزوده ۱۴۰۰
معمولا بخشی از مبلغ مالیات بر ارزش افزوده از مصرف کننده گرفته میشود. به همین علت ممکن است در فاکتورهایی که به شما میدهند قیمت قابل پرداخت با قیمت مجموعه متفاوت باشد. به عنوان مثال در یک رستوران قیمت کالاهایی که به شما ارائه میشود به همراه خدمات همچنان از مبلغ فاکتور بیشتر است به این تفاوت ارزش افزوده میگویند.
مالیات همانند دیگر قوانینی که در ایران حاکم است دارای ماده و تبصرههای متفاوتی میباشد. در خرداد ۱۴۰۰ به کلیه کارفرمایان دستور داده شد که علاوه بر ثبت قرارداد پیمانکاری، ادارات و سازمانها باید کلیه پرداختهای خود را به فرد پیمانکار، در سامانه مودیان ثبت کنند تا همزمان برای هر پرداخت، مالیات و عوارض متناسب در نظر گرفته شود. در صورتی که هر اداره یا کسب و کار از پرداخت مالیات و عوارض فروش خودداری کرد بلافاصله باید مشمول جریمه شود.
قانونی با عنوان تبصره ۳ ماده ۴ قانون خدمات مالیات بر ارزش افزوده در ایران در حال اجرا شدن میباشد. این قانون به طور سختگیرانه در حال نظارت بر ارزش کالاهایی است که به دست مصرفکننده میرسد. در نظر داشته باشید تمام قوانین پس از بررسی و آزمایش در بازارها تصویب شدهاند. پس به جرات میتوان گفت که هیچ کدام از مادههای قانون خدمات ارزش افزوده لطمهای به تولید کننده یا مصرف کننده نخواهد زد؛ زیرا تمام جوانب در آنها بررسی شده است.
تفاوت مالیات و ارزش افزوده
دو نوع مالیات در ایران برای مصرف کننده و تولیدکننده در نظر گرفته شده است. اگر صاحب یک کسب و کار هستید میبایست تعریف دقیق این دو مالیات را بدانید تا بتوانید تفاوت آنها را تشخیص دهید.
- مالیات عملکرد
- مالیات ارزش افزوده و خدمات مالیات بر ارزش افزوده
مالیات عملکرد به معنی انتقال سود شرکتها، سازمانها و بنگاههایی است که در حال انجام فعالیت اقتصادی هستند. چون این شرکتها با پشتیبانی دولت به سود دهی رسیده است موظف هستند درصدی از سود سالیانه خود را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کرده تا دولت بتواند بار دیگر در زمینههای مختلف سرمایه گذاری کند و حامی کسب و کارهای دیگر نیز شود.
پس افرادی که شامل پرداخت مالیات میشوند میبایست اظهارنامه مالیاتی خود را به دولت تقدیم کنند. تا دولت بتواند برای مالیاتهای آنها برنامهریزی کند. لازم است بداند مالیات عملکرد بر اساس دو دسته بندی اشخاص حقوقی و حقیقی محاسبه خواهد شد.
اگر شما هم به دنبال خدمات مالی هستید، شرکت حسابداری آرمان ناب آماده همکاری با شرکت ها، موسسات، سازمان ها و موسسات است. کافیست با ما تماس بگیرید تا همکاران ما یک مشاوره تخصصی به شما ارائه کنند.
چرا مالیات بر ارزش افزوده؟
مالیات بر ارزش افزوده یعنی زمانی که یک کالا تولید خواهد شد ارزش آن مشخص میگردد و اگر بنا به هر دلیلی به مراحل تولید اضافه شود ارزش افزودهای به قیمتهایی که به دست مصرف کننده میرسد اضافه خواهد شد به این تفاوت قیمت مالیات بر ارزش افزوده میگویند.
از سال ۱۳۸۷ قانون خدمات مالیات بر ارزش افزوده به صورت جدی در حال اجرایی شدن است و در سال ۱۳۹۹ تصویب شد و به صورت دائمی توسط شورای نگهبان تصویب گردید.
نکته: مابهتفاوت مالیات و عوارض فروش و مالیات و عوارض خرید یک کالا در بازه زمانی معین باید توسط سازمان امور مالیاتی پیگیری شود. فراموش نکنید که مالیاتهای مستقیم را اشخاص حقوقی و صاحبان کسب و کار پرداخت خواهند کرد اما مالیات بر ارزش افزوده توسط مصرف کننده نهایی پرداخت میشود.
اصناف معاف از مالیات بر ارزش افزوده
جالب است بدانید یکی از مادههای قانون خدمات مالیات بر ارزش افزوده جهت حمایت از مردم و صاحبان کسب و کار برخی از محصولات و اصناف را معاف از مالیات اعلام کرده است. به همین دلیل این کالاها بیشتر از سایر محصولات توسط دولت حمایت خواهد شد و با قیمت مناسبتری به دست مصرف کننده میرسد . فراموش نکنید که لیست زیر تنها بخش کوچکی از معافیت مالیاتی است.
- محصولات کشاورزی فرآوری نشده
- دامهای زنده و خوراک آنها) دام زنده به حیوانات چهار پا، پرندگان، آبزیان و حشراتی گفته میشود که جهت تغذیه انسان و یا دامهای دیگر و انجام فعالیتهای اقتصادی و آزمایشگاهی، پرورش و نگهداری میشود.)
- سم، کود، نهال، بذر
- آبی که کشاورزان برای آبیاری مزارع استفاده میکنند.
- ماست، پنیر، شیر
- تخم ماکیان
- آرد
- نان
- فرآوردههای گوشتی ( بیشتر مواقع انواع گوشت و فرآوردههای آن شامل پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نمیشوند.)
- شیر خشک مخصوص کودکان
- برنج
- حبوبات
- سویا
- پروتئین سویا
- روغنهای خوراکی
- شیرخشک
- تخم مرغ نطفهدار
- خمیر کاغذ
- کاغذ باطله
- دفتر تحریر
- کاغذ چاپ
- کاغذ تحریر
- روزنامه
- کتاب
- مجله
- نشریه
- صنایع داخلی تولید دست ( ماده ۱ قانون خدمات مالیات بر ارزش افزوده جهت حمایت از هنرمندان و استاد کاران اعلام کرده که این افراد نیازی به پرداخت مالیات عملکرد و مالیات بر ارزش افزوده ندارند. فرش دستباف و مواد اولیه اصلی آنها یکی از معروفترین صنایع دستی ایران است که مشمول مالیات نمیشود.)
- لوازم مصرفی درمانی و توانبخشی مانند انواع دارو به همراه واکسنهایی که برای انسان و دام استفاده خواهد شد.
- رادارها و تجهیزات کمک ناوبری هوانوردی
- خدمات فنی
- خدمات اقامتی
مالیات بر ارزش افزوده به چه اصنافی تعلق می گیرد؟
با استناد به صحبتهای یک وکیل میتوان گفت که کلیه خدمات و کالاهایی که در سطح کشور به فروش میرسد شامل خدمات مالیات بر ارزش افزوده میشود؛ بنابراین اگر میخواهید بدانید که خدمات یا محصولات شما شامل مالیات خواهد شد می بایست ماده ۱۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده را مطالعه کنید تا لیست کامل از تمام محصولاتی که معافیت از پرداخت هستند داشته باشید.
فراموش نکنید مبلغ مالیات میبایست مطابق با درصدهایی که از سمت دولت اعلام میشود افزایش یابد؛ زیرا ۵/۱ درصدی را میبایست به شهرداری و ۵/۱ درصد دیگری را میبایست به سازمانهای دولتی و امور مالیاتی پرداخت کرد. به همین علت اگر بیشتر از مبلغ اعلام شده از خریدار پول گرفته شود جریمه خواهند شد و یا اگر کمتر از این عدد از مصرف کننده پول بگیرند دچار زیان خواهند شد.
تمام اصنافی که جزو لیست معافیتها نیستند موظف هستند که با اداره مالیات و نهادهای مربوطه به طور دائم در ارتباط باشند تا اگر تغییراتی رخ داد از آنها مطلع شوند.
اگر شما هم به دنبال تحریر دفاتر قانونی هستید، شرکت حسابداری آرمان ناب آماده همکاری با شرکت ها، موسسات، سازمان ها و موسسات است. کافیست با ما تماس بگیرید تا همکاران ما یک مشاوره تخصصی به شما ارائه کنند.
مدت اعتبار گواهی ارزش افزوده چقدر است؟
یکی از نکات مهمی که میبایست یک مدیر از آن اطلاع داشته باشد این است که تاریخ اعتبار گواهی ارزش افزوده برای اشخاص حقیقی و حقوقی یکسان بوده و هر کدام شرایط مختلفی دارند. یک مدیر موفق تمام نکات مربوط به مدت اعتبار گواهی را به همراه نحوه تمدید آن را بلد است و قبل از آنکه مشمول جریمه شود گواهی خود را تمدید خواهد کرد.
نکته: گواهیها دائمی نیستند و اعتبارشان معمولا به صورت ۶ ماهه است. مدیرانی که دارای بدهی مالیاتی نیستند و همواره به موقع مالیات خود را پرداخت کردند گواهی آنها با مدت زمان اعتبار یک ساله صادر خواهد شد. همچنین افرادی که از طرف اداره مالیات بدون بدهی شناخته میشوند و همواره خوش حساب بودند مدت اعتبار گواهی شان به مدت ۲۴ ماه تمدید خواهد شد.
اداره خدمات مالیات بر ارزش افزوده جهت تسهیل کار مدیران کسب و کار همواره در حال تصویب قوانین جدید و ارائه طرحهای تشویقی است. فراموش نکنید هرچقدر که این قوانین با دقت بالاتری تصویب گردد حقوق تولیدکننده و مصرف کننده به مراتب بیشتر رعایت خواهد شد.
چگونه تغییرات قوانین خدمات مالیات بر ارزش افزوده را پیگیری کنیم؟
لازم است بدانید که قوانین و مسائل مالیاتی به صورت دورهای تغییر میکنند. پس مدیر و صاحب هر کسب و کاری موظف است که از تمام آنها اطلاع داشته باشد. پیگیری کردن قوانین جدید گاهی اوقات با مشکل مواجه خواهد شد اما با خرید نرم افزارهای مرتبط میتوانید امور مالیاتی خود را به راحتی و بدون دردسر انجام دهید.