حسابداری مالی

حسابداری مالی

حسابداری مالی با شرکت حسابداری آرمان ناب

اگر شما هم به خدمات حسابداری یا مشاوره مالیاتی تلفنی نیاز دارید، می توانید با همکاران ما در شرکت حسابداری آرمان ناب تماس گرفته تا یک مشاوره تخصصی در این زمینه دریافت کنید.

شماره های تماس:

حسابداری مالی فرآیند تهیه صورت‌های مالی است که شرکت‌ها از آن برای نشان دادن عملکرد و موقعیت مالی خود به افراد خارج از شرکت از جمله سرمایه گذاران، طلبکاران، تامین کنندگان و مشتریان استفاده می‌کنند. این یکی از مهم‌ترین تفاوت‌ها با حسابداری مدیریتی است که در مقابل، شامل تهیه گزارش‌ها و پیش بینی‌های دقیق برای مدیران داخل شرکت است.

اصول حسابداری مالی

از آنجایی که حسابداری مالی صرفا برای افشای اطلاعات مالی یک شرکت تهیه شده است، صورت‌ها و گزارش‌هایی که شرکت تولید می‌کند نیز باید معتبر باشد. شرکت‌ها از قوانین خاصی پیروی می‌کنند که تحت «اصول حسابداری پذیرفته شده عمومی» نامیده می‌شوند.

اصول حسابداری پذیرفته شده عمومی، اصول اساسی حسابداری را که شامل موارد زیر است؛ پوشش می‌دهد:

  • اصل تداوم فعالیت
  • مفهوم افشای کامل
  •  مفهوم تعهدی
  • تطبیق
  • هزینه
  • ثبات
  • موجودیت اقتصادی
  • اهمیت
  • دوره
  • شناسایی درآمد و واحد پولی

علاوه بر پوشش اصول اساسی حسابداری، با اصول حسابداری مالی، گزارش‌های دقیق و قابل اعتماد نیز تضمین می‌شود. با این حال اصول حسابداری پذیرفته شده عمومی، همیشه یکسان باقی نمی‌ماند. در عوض، به طور مداوم بر اساس پیچیدگی‌های ناشی از حسابداری به روز می‌شود.

انواع حسابداری مالی کدامند؟

حسابداری نقدی

حسابداری نقدی یک روش حسابداری است که نسبتا ساده بوده و معمولا توسط مشاغل کوچک استفاده می‌شود. در حسابداری نقدی، معاملات تنها زمانی ثبت می‌شود که وجه نقد خرج یا دریافت شود. در حسابداری نقدی، فروش در هنگام دریافت وجه ثبت می‌شود و هزینه تنها در صورت پرداخت صورت حساب ثبت می‌شود. روش حسابداری نقدی البته روشی است که اکثر افراد در مدیریت امور مالی شخصی خود از آن استفاده می‌کنند و برای مشاغل تا اندازه مشخص مناسب است.

بیشتر بخوانید: خدمات حسابداری

حسابداری تعهدی

حسابداری تعهدی بر اساس اصل تطبیق بوده که برای مطابقت با زمان شناسایی درآمد و هزینه در نظر گرفته شده است. با تطبیق درآمدها با هزینه‌ها، روش تعهدی تصویر دقیق‌تری از وضعیت مالی واقعی یک شرکت ارائه می‌دهد.

طی روش تعهدی، تمامی تراکنش‌ها هنگام وقوع ثبت خواهند شد و پرداخت در زمان انتظار پرداخت اتفاق نمی‌افتد. این بدان معنی است که یک سفارش خرید به عنوان درآمد ثبت می‌شود، حتی اگر وجوه بلافاصله دریافت نشود. در مورد مخارج هم همینطور است که ثبت می‌شود حتی اگر پرداختی انجام نشده باشد.

انواع حسابداری شرکت‌ها

انواع مختلف حسابداری در شرکت‌ها از چه طریقی محاسبه می‌شود؟ در ادامه قصد داریم دسته بندی مختلف حسابداری شرکت‌ها را توضیح دهیم:

بر اساس الحاق

  • شرکت قانونی: این شرکت‌ها از طریق قانون تصویب شده توسط قانونگذاری مرکزی یا کشوری ثبت می‌شوند.
  • شرکت ثبت شده: این شرکت ها بر اساس قانون شرکت‌ها یا هر قانون قبلی شرکت ثبت شده اند.

بیشتر بخوانید: حسابداری صنعتی

بر اساس تعداد اعضا

  • شرکت خصوصی

شرکت خصوصی به شرکتی اطلاق می‌شود که حداقل سرمایه پرداخت شده‌ای را که مقرر شده را داشته باشد. قوانین شرکت‌های خصوصی به صورت زیر است:

  1. محدود کردن حق اعضا برای انتقال سهام خود در صورت وجود.
  2. تعداد اعضای خود را تا 200 نفر محدود کنید.
  3. هر گونه دعوت از عموم را برای پذیره نویسی برای هرگونه اوراق بهادار یا سپرده‌های شرکت ممنوع می‌کند.

برای اینکه شرکتی را به عنوان شرکت خصوصی بشناسند؛ باید تمامی شرایط فوق رعایت شود. در صورت عدم احراز یکی از شرایط، شرکت سهامی عام محسوب می شود.

  • شرکت سهامی عام

شرکت سهامی عام به معنای شرکتی است که سهامی خاص نباشد. در این شرکت‌ها، لازم است قوانین شرکت‌های سهامی عام رعایت شود:

1) در انتقال سهام خود محدودیتی ندارد.

2) حداقل تعداد اعضا هفت نفر باشد.

3) باید دارای حداقل سرمایه پرداخت شده باشد که در اساس‌نامه آن نیز پیش بینی شده است.

4) هیچ گونه دعوت یا پذیرش سپرده از سوی مردم را منع ندارد. 

  • شرکت تک نفره

شرکت تک نفره ممکن است شرکتی باشد که فقط یک نفر عضو آن باشد. این شرکت خصوصی است و باید تمام تشریفات شرکت خصوصی را برآورده کرده و با یکدیگر مطابقت داشته باشد؛ مگر اینکه قوانین دیگری تعیین شده باشد.

این شرکت توسط یک شخص با مسئولیت محدود اداره می‌شود. این شکل بهتری از سازمان تجاری نسبت به شرکت انفرادی است. زیرا تعهدات عضو به میزان سرمایه او در شرکت محدود می‌شود. شرکت یک نفره می‌تواند یک یا چند مدیر داشته باشد.

بیشتر بخوانید: امور حسابداری

بر اساس مسئولیت اعضا

  • شرکت محدود شده توسط سهام

این نوع شرکت‌ها دارای سرمایه سهام هستند. بنابراین مسئولیت هر یک از اعضا محدود به قسمت پرداخت نشده و ارزش اسمی سهام خریداری شده توسط اعضا است. در زمان وجود شرکت یا در صورت انحلال، می‌توان از یکی از اعضا خواست تا مبلغ باقی مانده پرداخت نشده سهام خریداری شده توسط خود را بپردازد. یک شرکت محدود با سهام ممکن است یک شرکت سهامی عام یا یک شرکت خصوصی باشد.

  • شرکت محدود با ضمانت

در این شرکت‌ها هر یک از اعضا متعهد می‌شود که در صورت انحلال شرکت مبلغ ثابتی را که در تفاهم نامه مشخص شده است برای پرداخت بدهی‌های  شرکت بپردازد. عموما این گونه شرکت‌ها به دلیل اینکه با هدف ترویج هنر، علم، فرهنگ، خیریه، ورزش و یا اهداف مشابه دیگر تشکیل شده‌اند؛ سودی برای شرکت‌های سازنده ندارند.

  • شرکت با مسئولیت نامحدود

شرکتی که هیچ محدودیتی در مسئولیت اعضای خود نداشته باشد؛ به عنوان یک شرکت بزرگ نامیده می شود و اعضا کاملا مستعد پوشش بدهی‌های شرکت هستند. شرکت نامحدود اغلب شخصی است یا یک شرکت دولتی یا خصوصی 1 نفره می‌باشد. 

بر اساس کنترل

  • شرکت هلدینگ

این شرکت ممکن است شرکتی باشد که نیمی از کل سرمایه سهام شرکت دیگری را در اختیار داشته یا دارای اختیارات انتصاب یا عزل تمام یا اکثریت مدیران یک شرکت دیگر باشد.

  • شرکت فرعی

یک شرکت فرعی توسط شرکت هلدینگ کنترل می‌شود. چنین کنترلی به این دلیل امکان پذیر است که شرکت تقریبا نیمی از سرمایه سهام شرکت فرعی را خریداری می‌کند و این اختیار را دارد که تمام یا اکثریت مدیران خود را منصوب یا عزل کند.

معرفی نمونه‌های دیگر

  • شرکت دولتی: شرکت دولتی به هر شرکتی اطلاق می‌شود که حداقل 51% از سرمایه سهام پرداخت شده در اختیار آن باشد.
  • شرکت خارجی: شرکت خارجی به شرکتی اطلاق می‌شود که در خارج از ایران تشکیل شده، اما دارای حوزه تجاری در ایران است.
  • شرکت غیر فعال: اگر شرکتی برای پروژه آتی ثبت شده یا در دو سال گذشته معاملات حسابداری قابل توجهی انجام نداده یا در دو سال گذشته صورت‌های مالی یا اظهارنامه سالانه ارائه نکرده باشد؛ به عنوان شرکت غیر فعال نامیده می‌شوند.
  • شرکت وابسته: شرکت وابسته شرکتی است که شرکت دیگری کنترل قابل توجهی بر آن اعمال می‌کند که کم‌تر از میزان کنترل اعمال شده بر شرکت فرعی است.

بیشتر بخوانید: حسابداری شرکت ها 

انواع روش‌های حسابداری

به طور کلی حسابداری در روش‌های حسابداری عمومی، صنعتی، دولتی، مدیریت، قضایی، مالیاتی، امانی و اجتماعی قابل تقسیم است. این موارد تنها شاخه‌های مختلف حسابداری محسوب می‌شوند. اما حسابداری مالی  فقط به دو دسته نقدی و تعهدی تقسیم می‌شود. 

انواع حسابداری مدیریت

 تصمیماتی که توسط مدیران یک مجموعه گرفته می‌شود؛ بر آینده آن شرکت تاثیر می‌گذارد. حسابدار مدیریت، شخصی است که تمام گزارشات مالی را دریافت، پردازش و با جزئیات به مدیران گزارش می‌دهند. این شاخه یکی از انواع حسابداری مالی بوده که در قسمت مدیریتی کسب‌و‌کارها کاربرد دارد. 

1) مدیریت حساب های دریافتی

اگر یک مشتری معین، فاکتورهای سررسید زیادی داشته باشد؛ وظیفه حسابدار مدیریتی است که آن‌ها را به عنوان یک ریسک اعتباری بالقوه علامت‌گذاری کند. به هر حال کسب‌وکاری که به طور مرتب از مشتریان خود جمع‌آوری نمی‌کند؛ ممکن است برای ادامه فعالیت مشکل داشته باشد.

2) بودجه بندی سرمایه

هر کسب و کاری دارای مخارج سرمایه‌ای مانند کارخانه‌ها، زمین یا تجهیزات است که برای حفظ ظرفیت تولیدی خود، به آن متکی است. کمی کردن ارزش نسبی مخارج سرمایه‌ای به مدیریت کمک می‌کند تا تصمیمات بودجه بندی سرمایه‌ای را در مورد اینکه چه چیزی را تعمیر و نگهداری کند، چه چیزی را جایگزین کرده یا بفروشد؛ اتخاذ کند. از آنجایی که بودجه بندی سرمایه با ساختار کلی هزینه یک کسب‌وکار سروکار دارد؛ شکلی از حسابداری هزینه است.

3) تجزیه و تحلیل جریان نقدی

 تجزیه و تحلیل جریان نقدی، دارایی‌های نقدی یک کسب و کار را بررسی می‌کند تا اطمینان حاصل کند که به اندازه کافی برای پوشش نیازهای فوری و شرایط اضطراری در دسترس است.

4) تجزیه و تحلیل محدودیت 

تجزیه و تحلیل محدودیت روی گلوگاه‌های یک کسب‌وکار تمرکز می‌کند که جریان کار را کند می‌کند یا مانع از ورود محصول به بیرون می‌شود. این نوع تجزیه و تحلیل ممکن است شامل شناسایی هزینه‌های سربار باشد که یک شرکت می‌تواند حذف کند یا بهتر از آن‌ها در خط لوله محصول استفاده کند یا بررسی روش‌هایی که بهبود فرآیند، می تواند رفتار هزینه مثبت ایجاد کند.

5) معیارهای اهرم مالی

معیارهای اهرم مالی نشان می‌دهد که چگونه یک کسب و کار می‌تواند از نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام خود برای رشد پایدار استفاده کند. با این معیارها می‌توانید یاد بگیرید که چگونه نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام را برای کسب و کار خود محاسبه کنید.

6) موجودی و ارزش گذاری محصول

نگهداری و فروش موجودی، نیاز به منابع دارد. موجودی کالا و ارزش گذاری محصول شامل شناسایی کارآمدترین راه‌ها برای انجام هر دو کار است. به عنوان مثال با قیمت‌گذاری متفاوت یک محصول برای افزایش حاشیه مشارکت یا تغییر روش ذخیره سازی یک کسب‌وکار اقدام کنید. تجزیه و تحلیل نقطه سر به سر یک ابزار استاندارد، برای تعیین میزان فروش محصول برای پوشش هزینه کلی آن است.

7) تجزیه و تحلیل حاشیه

تجزیه و تحلیل حاشیه شامل هزینه‌یابی فرآیند برای شناسایی راه‌های ساده سازی تولید و یکی از روش‌های رایج کاهش هزینه های محصول است که به عنوان هزینه کالای فروخته شده نیز شناخته می‌شود؛ یعنی هزینه های مرتبط با تولید و فروش کالاهای شما است. تمرین تجزیه و تحلیل حاشیه مستلزم در نظر گرفتن هزینه مستقیم تولید کلی یک کسب و کار، از جمله هزینه‌های ثابت و متغیر است که بر اساس مقیاس تغییر می‌کند.

8) تحلیل روند

الگوهای هزینه و شرایط بازار سال به سال تغییر می‌کند. حسابداری مدیریتی تلاش می‌کند تا با پیش‌بینی اینکه چگونه یک کسب‌وکار ممکن است نیاز به انطباق داشته باشد؛ این تغییرات را درک می‌کند.

انواع حسابداری نقدی و تعهدی

حسابداری مالی در دو نوع نقدی و تعهدی قابل تقسیم است. اما هر یک از این حسابداری ها چه مفهومی دارند؟ در این بخش، به طور کامل انواع حسابداری را توضیح می‌دهیم.   

حسابداری نقدی

همانطور که در بالاتر حسابداری نقدی و تعهدی را تعریف کردیم، باید خاطر نشان کنیم که این دو مزایا و معایبی نیز دارند که در زیر به آنها اشاره می‌کنیم: 

مزایا و معایب

  • یک سیستم ساده است که جریان نقدی کسب و کار شما را پیگیری می‌کند.
  • اگر بیش‌تر معاملات نقدی دارید (مثلا یک آرایشگاه یا فروشگاه مواد غذایی) برای مشاغل کوچک‌تر مناسب است.
  • تصویری از مقدار پولی که در حساب‌های بانکی خود دارید؛ به شما می‌دهد. با این حال، پولی که به شما بدهکار است یا پولی که به دیگران بدهکار هستید را نشان نمی‌دهد. 

حسابداری تعهدی

اگر از حسابداری تعهدی استفاده می‌کنید؛ هزینه‌ها و فروش‌ها را در زمان وقوع ثبت می‌کنید، نه زمانی که پول نقد تغییر می‌کند. این روش حسابداری، مبلغی را که به مردم بدهکار هستید و مبالغی را که به شما بدهکار هستند را نشان می‌دهد. به عنوان مثال اگر سازنده هستید و برای پروژه‌ای که به پایان رسانده‌اید، فاکتور ارسال می‌کنید با وجود اینکه هنوز پولی به شما پرداخت نشده است؛ فروش را در کتاب‌های خود ثبت می‌کنید.

مزایا و معایب

  • پیچیده تر از حسابداری نقدی است.
  • مناسب مشاغلی است که فورا پولی دریافت نمی‌کنند. (به عنوان مثال، معمارانی که خدماتی را ارائه می‌دهند و بعداً آن را فاکتور می‌کنند)
  • با نشان دادن پول بدهکار به شما و پولی که به دیگران مدیون هستید، وضعیت مالی واقعی شما را ردیابی می کند.
  • اگر با قراردادهای زیاد یا مقدار زیادی پول سروکار دارید، مفید است.

 حسابداری تعهدی پیچیده‌تر از حسابداری نقدی است؛ بنابراین به درک عمیق روش‌های حسابداری یا یک متخصص برای کمک به شما نیاز دارید. برای اینکه بفهمید کدام روش برای کسب و کار شما مناسب‌تر است، حتما موارد زیر را بررسی کنید:

  • اندازه کسب و کار شما
  • معاملات و فرآیندهای تجاری شما چقدر پیچیده است.
  • آیا منابع لازم برای مدیریت حسابداری تعهدی را دارید.
  • آیا استفاده از یک سیستم الکترونیکی تفاوتی ایجاد خواهد کرد یا خیر
  • اگر هنوز هم مطمئن نیستید، حتما با یک متخصص مشورت کنید.

همکاران ما در مجموعه حسابداری آرمان ناب، تمامی معیارهایی که برای انتخاب نوع حسابداری لازم دارید را بررسی می‌کنند و بهترین گزینه را به شما پیشنهاد می‌کنند. 

سخن پایانی

حسابداری، بهای تمام شده مجموعه‌ای غیررسمی از ابزارهای انعطاف‌پذیر است که مدیران یک شرکت می‌توانند از آن برای تخمین میزان عملکرد کسب و کار استفاده کنند. حسابداری بهای تمام شده به دنبال ارزیابی هزینه‌های مختلف یک کسب و کار و چگونگی تاثیر آن‌ها بر عملیات، هزینه‌ها، کارایی و سود است. ارزیابی انفرادی ساختار هزینه یک شرکت به مدیریت این امکان را می‌دهد که نحوه اداره تجارت خود را بهبود بخشد و در نتیجه ارزش شرکت را بهبود بخشد. ما، در شرکت حسابداری مالی آرمان ناب، تمامی خدمات حسابداری مالی شرکت یا مجموعه شما را با بهترین کیفیت و قیمت ارائه می‌دهیم. 

پرسش و پاسخ در زمینه مشاوره حسابداری

  1. انواع حسابداری مدیریت
  2. مدیریت حساب های دریافتی
  3. بودجه بندی سرمایه
  4. تجزیه و تحلیل جریان نقدی
  5. تجزیه و تحلیل محدودیت
  6. معیارهای اهرم مالی
  7. موجودی و ارزش گذاری محصول
  8. تجزیه و تحلیل حاشیه
  9. تحلیل روند
  • حسابداری نقدی
  • حسابداری تعهدی

حسابداری، بهای تمام شده مجموعه‌ای غیررسمی از ابزارهای انعطاف‌پذیر است که مدیران یک شرکت می‌توانند از آن برای تخمین میزان عملکرد کسب و کار استفاده کنند. حسابداری بهای تمام شده به دنبال ارزیابی هزینه‌های مختلف یک کسب و کار و چگونگی تاثیر آن‌ها بر عملیات، هزینه‌ها، کارایی و سود است. ارزیابی انفرادی ساختار هزینه یک شرکت به مدیریت این امکان را می‌دهد که نحوه اداره تجارت خود را بهبود بخشد و در نتیجه ارزش شرکت را بهبود بخشد. ما، در شرکت حسابداری مالی آرمان ناب، تمامی خدمات حسابداری مالی شرکت یا مجموعه شما را با بهترین کیفیت و قیمت ارائه می‌دهیم.