حسابداری شرکتهای هلدینگ در سال ۱۴۰۱

حسابداری شرکت های هلدینگ

اگر شما هم برای شرکت خود به خدمات حسابداری حرفه ای نیاز دارید، شرکت حسابداری آرمان ناب با سال ها تجربه در این زمینه آماده یاری شما در این زمینه است. کافیست با شماره های زیر تماس بگیرید تا همکاران ما یک مشاوره تخصصی به شما ارائه کنند.

برای حسابداری شرکتهای هلدینگ قوانینی را به وجود آورده‌اند با این عنوان که بخش‌های اقتصادی، تولیدی و خدماتی باید حساب‌های مالیاتی خود را به اداره امور مالیاتی بدهند و در نهایت با توجه به قوانین حساب‌های مالیاتی انجام شود. 

افرادی که موسسات سهامی مانند شرکت‌های خصوصی، تعاونی و غیر تجاری دارند، وظیفه دارند دفاتر قانونی خود را داشته باشند که مالیات خود را پرداخت کنند.

طبق قوانین مالیاتی اگر مقدار فروش و خدمات‌ عملیاتی و غیرعملیاتی بیشتر از پنج میلیارد باشد، مطابق قوانین ۲۷۲ امور مالیاتی افراد حقوقی و حقیقی شامل حسابرسی می‌باشند. این افراد باید اطلاعات حساب مالیاتی خود را طبق قانون اداره امور مالیاتی تهیه کرده و سپس به آنجا تحویل دهند.

 

عناوین این گفتار:

حسابداری شرکتهای هلدینگ چیست و چگونه انجام می‌شود؟

شرکت هلدینگ، شرکتی است که شرکت‌های دیگر را به زیر مجموعه خود در می‌آورد و آن‌ها را مدیریت می‌کند. هر کدام از این موسسات خودشان فعالیت جداگانه دارند اما مدیریت آن‌ها، زیر نظر شرکت هلدینگ انجام می‌شود.

حسابداری شرکتهای هلدینگ نقش بسزایی را در اقتصاد کل دنیا دارند. شرکت‌های هلدینگ سهام‌ را از چند شرکت یا موسسه خریداری می‌نماید و در آن سرمایه‌ گذاری می‌کنند. 

شرکت هلدینگ فقط مدیریت و رهبری شرکت‌های دیگر را انجام می‌دهد. همچنین هدف شرکت هلدینگ تنها تولید و اداره شرکت‌های کوچک‌تر است و خدمت دیگری را انجام نمی‌دهد.

حسابداری شرکتهای هلدینگ

حسابداری شرکتهای هلدینگ چه تفاوتی با سایر شرکت‌ها دارد؟

  1. تفاوتی که شرکت هلدینگ با سایر شرکت‌ها دارد، این است که شرکت هلدینگ خودش را به عنوان رئیس تمام شرکت‌های کوچک‌تر می‌داند و فقط سهام‌ را از موسسات دیگر جمع‌ آوری می‌کند.
  2.  این شرکت می‌تواند در مالیات و اقتصاد بهترین کاربرد را داشته باشد. درست است که ادعای مالکیت می‌کند و کار به خصوصی را انجام نمی‌دهد، اما خیلی راحت می‌تواند اقتصاد هر کشوری را از این روبه آن رو کند. یعنی اینکه توانایی این را دارد که سرمایه گذاری در موسسات را افزایش دهد. پس وقتی شرکتی مانند هلدینگ می‌تواند پنجاه درصد سهام‌ شرکت‌های دیگر را بخرد، می‌تواند در مدیریت و تصمیم گیری شرکت‌ها عملکرد خوبی داشته باشد.
  3. شرکت‌های دیگر این قابلیت را ندارند که بتوانند خودشان تصمیم بگیرند که چه زمانی سهام خریده و چه زمانی خرید سهام نداشته باشند و حتی چه موقع سهام خود را به فروش بگذارند؛ این خودش یک عیب مهم است که خود شرکت قدرت تصمیم‌ گیری و مدیریت نداشته باشد.
  4. شرکت‌های دیگر برای خریدن سهام خود از اشخاصی که با تجربه هستند و در این زمینه اطلاعات زیادی دارند کمک می‌گیرند تا آن‌ها را راهنمایی کنند.
  5.  شرکت‌های دیگر اگر بدانند با فروختن سهام خود سود می‌کنند، آن را فوراً می‌فروشند ولی شرکت‌های هلدینگ هیچ وقت چنین کاری انجام نمی‌دهند؛ مگر اینکه بدانند واقعا ارزشش را دارد که در آن صورت شرایط را می‌سنجند بعد اقدام می‌کنند.
  6. مقدار سرمایه اولیه شرکت هلدینگ با توجه به اینکه اگر با شرکت سهام خاص باشد، پنجاه هزار میلیارد خواهد بود اما اگر موسسه سهامی عام باشد یک صد میلیارد ریال است ولی شرکت‌های دیگر سرمایه اولیه سهام خاص‌شان فقط حدود صد هزار تومان است.

انواع مختلف حسابداری شرکتهای هلدینگ چیست؟

هلدینگ‌های محصولی

هلدینگ‌هایی هستند که از شرکت‌ها و موسسات خیلی بزرگ به وجود آمده‌اند؛ مثل شرکت ایران‌ خودرو که خیلی از مردم با این شرکت آشنایی زیادی دارند. چرا که کارشان خرید ماشین است و مهم این است که این شرکت زیر نظر هلدینگ است. 

شاید خیلی‌ها ندانند که خود ایران خودرو هم یک شرکت دیگری مانند هلدینگ، مدیریت و اداره می‌کند. هلدینگ‌هایی وجود دارند که شرکت‌هایی را به وجود می‌آورند که فقط محصول را تولید و عرضه کنند؛ یعنی فقط در این زمینه مشغول باشند. اگر توجه کرده باشید شرکت‌های تولیدی و محصولی زیادی در کشور وجود دارند که این کار را انجام می‌دهند و به آنها هلدینگ‌های محصولی گفته می‌شود.

 

هلدینگ زنجیره تامین

شرکت‌های دیگری هم وجود دارند که کاری که همه‌ی آن‌ها می‌کنند، یکی است اما با همدیگر فرق دارد ولی با هم هماهنگ هستند که به آن‌ها شرکت هلدینگ زنجیره تامین گفته می‌شود. به طور نمونه شرکت‌های نفتی که در کشور وجود دارند یک کار را انجام می‌دهند؛ یعنی اینکه اول نفت را کشف و پیدا می‌کنند و بعد آن را در شرکت‌های مختلف پخش می‌کنند.

هلدینگ مختلط

 یک هلدینگ از چند شرکت مختلف که هر کدام کارهای متفاوتی انجام می‌دهند، به وجود می‌آید که نام آن شرکت هلدینگ مختلط است.

ثبت مخصوص حسابداری شرکتهای هلدینگ چیست؟

  •     تاییدیه ثبت شرکت

یعنی تقاضا کننده باید فرم و پرسشنامه‌ داده شده را پر کند و بعد مدیر امور مالی و عضوهای هیئت مدیره آن را بررسی کنند که شخصی که تقاضای مدیریت یکی از شرکت‌های بورس را داده است چه ویژگی‌هایی دارد و بعد که آن شخص را تایید کردند، موافقت خود را برای تاسیس شرکت می‌دهند.

  •     شرط صدور مجوز برای احداث شرکت

بعد از اینکه شخص مدارک را ارائه داد، آن اداره وظیفه دارد که مدارک را بررسی کند. وقتی شخص آن را کامل کرد، طبق قانون اداره امور مالیاتی، نامه‌ای را برای گرفتن تاییدیه احداث شرکت از سازمان می‌گیرد تا آن را به ثبت برسانند.

حسابداری شرکتهای هلدینگ
  •     شروط صدور مجوز برای شروع فعالیت بعد از احداث شرکت

بعد از اینکه شخص تاییدیه مجوز خود را می‌گیرد، باید طی زمانی که به او داده می‌شود همه مراحل را انجام دهد و مدارک خود را به آن شرکت یا اداره تحویل دهد. وقتی که تایید نهایی توسط اداره امور مالی انجام شد، شرکت هم مدارک آن شخص را به اداره می‌دهد و پس از تایید آن شخص مجوز را برای تاسیس شرکت دریافت می‌کند.

مراحل حسابداری شرکتهای هلدینگ کدامند؟

با توجه اینکه شرکت هلدینگ به عنوان شرکت مادر همه‌ی شرکت و موسسه‌های کوچک‌تر است، باید به درآمد و سود شرکت‌ها آگاهی لازم را داشته باشد تا بتواند موسسه‌های خود را با توجه به حسابداری شرکتهای هلدینگ به طور کامل در بازآفرینی و تولید راهنمایی کند.

شرکت‌های هلدینگ با توجه به استفاده‌ای که از موسسات دارند و با توجه به اشتراک گذاشتن سابقه و تخصص و استعدادهای شرکت‌، این توانایی را دارند که اگر در مکان‌های اطرافشان تغییر ایجاد شد، بتوانند به خوبی با توجه به آن شرایط، عمل بسیار خوبی را انجام دهند.

با این حساب شرکت‌های هلدینگ برای طی کردن مراحل حسابداری شرکت‌های خود نیاز به ارتباط با حسابداری و اداره امور مالی دارند که به راحتی بتوانند تمام گزارشات حسابداری خود را به اداره امور مالی بدهند. 

 

در نهایت مدیران شرکت‌های هلدینگ بتوانند راهنمایی خوبی برای موسسه‌های زیرمجموعه انجام دهند و مدیریت و برنامه‌ ریزی استاندارد را برای آن‌ها به کار ببرند. اگر شرکت‌های هلدینگ توانایی این را نداشته باشند که ارتباط و مدیریت خوبی بین شرکت‌های کوچک‌تر برقرار کنند به زودی با مشکلات بیشتری روبرو می‌شوند.

در حسابداری شرکتهای هلدینگ سود چگونه بدست می‌آید؟

بخش حسابداری شرکتهای هلدینگ چندین خروجی دارند که ترازنامه و صورتحساب سود شرکت‌ها از این چندین خروجی است؛ یعنی سود شرکت از این بخش انجام می‌شود. مدیرمالی شرکت وظیفه انجام حساب سود و سرمایه گذاری را انجام می‌دهد. برای حساب کردن سود از روش زیر استفاده می‌شود.

فروش-هزینه = سود خالص

  •     فروش: در این قسمت میزان افزایش فروش باید چیزی بین ده تا پانزده درصد باشد. چرا که بیشتر سود مالی که برای پرداخت هزینه‌ها و بدهی‌های شرکت انجام می‌شود، از روش منابع مالی به وسیله فروش است.
  •     هزینه: در این بخش هزینه‌های سال قبل را با توجه به الان باید محاسبه کنند و ببینند که چقدر سود برایشان داشته است؛ یعنی هزینه‌هایی که شرکت انجام داده است از میزان فروش کمتر است یا بیشتر، که اگر هزینه‌ها کمتر باشد، پس شرکت سود کرده و بر قیمت سهام شرکت اثر مثبت می‌گذارد.
  •     سود: در این بخش کاری که شرکت نسبت به سال گذشته انجام داده و سود کرده یا نه نشان داده می‌شود که این خودش نقش مهمی در ادامه فعالیت شرکت دارد.

چرا حسابداری شرکتهای هلدینگ اهمیت دارد؟

  •     سرمایه گذاری مختلف

یکی از توصیه‌های کارشناس سرمایه این است که اگر تنوع در سرمایه باشد، مقدار سرمایه هم بیشتر می‌شود.

  •     ضمانت پرداخت وام

پرداخت وام‌های شرکت هلدینگ از طریق شرکت‌های کوچکتر انجام می‌شود. یعنی اگر شرکت‌های کوچکتر ورشکسته شوند، هلدینگ تغییری نمی کند و می‌تواند دوباره از نو شروع به کار کند.

  •     مدیریت سیستم منظم

یعنی هلدینگ کاملا منظم و هماهنگ است.

  •     ریسک پایین

یکی دیگر از مزیت‌های هلدینگ این است که نسبت به سایر شرکت‌ها کمتر ضرر می کند.

  • استفاده از مزایای شرکت‌های کوچک

یعنی هلدینگ می‌تواند از موسسات کوچکتر خود برای زمانی که می‌خواهد بهره لازم را ببرد.

  •     ثابت بودن اعتبار شرکت‌های کوچکتر

یعنی با اینکه هلدینگ آن‌ها را اداره و مدیریت می‌کند ولی همچنان اعتبار خود را دارد.

حسابداری شرکتهای هلدینگ شامل چه وظایفی می‌باشد؟

  • راهنمایی 

شرکت هلدینگ فعالیت و کارهای خود را به سمت سود، راهنمایی می‌کند.

  • پشتیبانی 

بعد از راهنمایی کردن به سمت سود، هلدینگ آن‌ها را تنها نمی‌گذارد و پشتیبانی‌شان هم می‌کند.

  • مدیریت

تا آخر کار شرکت‌های کوچکتر را مدیریت می‌کند و مراقبشان است که از هدف اصلی خود دور نشوند.