تکالیف مالیاتی، خلاصه ای از عملکرد مالی یک شخص است که باید در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار بگیرد. تکلیف های مالیاتی بر عهده تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی است و باید در زمان تعیین شده انجام شوند.انجام تکالیف مالیاتی را به شرکت حسابداری معتبر بسپارید. اگر این کار به درستی انجام نشود، ممکن است عواقب بدی داشته باشد که پیشنهاد می شود پیشگیری را قبل از درمان انجام دهید.
شرایط انجام تکالیف مالیاتی چگونه است؟
تاخیر یا عدم انجام انواع تکلیف مالیاتی باعث جریمه شدن افراد خواهد شد. تکالیف مالیاتی شامل دو نوع دسته بندی می شود. دسته بندی اول شامل موارد زیر است:
- پلمپ دفاتر قانونی
- تشکیل پرونده مالیات بر درآمد اشخاص
- تشکیل پرونده مالیات بر ارزش افزوده
- ارائه لیست حق بیمه به سازمان تامین اجتماعی
- ارائه اظهارنامه مالیات بر درآمد حقوق و ارزش افزوده
- و…
دسته بندی دوم مربوط به انجام تکالیف مالیاتی در بازه های زمانی مختلف است. برای مثال، قبل از شروع سال مالی، روزانه، ماهانه، فصلی و سالیانه.
اگر شما به تازگی کسب وکاری را شروع کرده اید، باید مجوزهای قانونی لازم را داشته باشید. در واقع اولین کاری که باید بکنید این است که پرونده مالیاتی تشکیل دهید. یکی از اصلی ترین مراحل، تحویل درست مدارک است. این مدارک برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت خواهد بود. در نهایت با تکالیف و وظایف مربوط به خود آشنا می شوید که انجام دقیق آن ها ضروری است. حالا این تکالیف برای هر شخصی متفاوت خواهد بود. مسلما هر چه کسب و کار شما بزرگتر و وسیع تر باشد، میزان تکالیف مالیاتی شما هم بیشتر خواهد بود.
سوالی که پیش می آید این است که چگونه پرونده مالیاتی تشکیل بدهم؟ برای این کار، ابتدا باید به نزدیکترین اداره امور مالیاتی محل کسب یا دفتر مرکزی مراجعه کنید (مراجعه فیزیکی). مراحل بعدی به صورت مجازی و یا الکترونیکی انجام می شود. در این مرحله پیش ثبت نام را در سایت www.tax.gov.ir انجام دهید. برای انجام پیش ثبت نام باید مدارک خود را در این سامانه آپلود کنید. سپس کد اقتصادی دریافت خواهید کرد. این کد 12 رقم دارد و برای هر شخص، منحصر به فرد است.
نکات مهم بعد از ثبت نام در سازمان امور مالیاتی
بعد از اینکه مراحل بالا را انجام دادید، شما به اصطلاح «مودی» نام گذاری می شوید. از این به بعد مکلف خواهید شد که وظایف مربوط به مالیات را به موقع و درست انجام دهید. در غیر این صورت، جریمه می شوید و از مزایای امور مالیاتی بهره نمی برید.
سازمان امور مالیاتی برای جلوگیری از ابهامات، مشاغل مختلف را گروه بندی کرده است. ملاک گروه بندی حجم فعالیت هایی است که در سال گذشته انجام داده اید. این گروه بندی سه گروه اول، دوم و سوم دارد. به ترتیب حجم معاملاتی و کسب و کار از گروه اول به سوم کاهش پیدا می کند. برای مثال، اگر حجم معاملات سالانه بیشتر از سی میلیارد ریال، گروه اول باشند. گروه دوم، حجم معاملاتی بین ده تا سی میلیارد ریال هستند. گروه سوم شامل مودیانی است که جزو دو گروه اول نیستند.
هنگام تنظیم تکالیف مالیاتی باید به چه نکاتی توجه کرد؟
از آن جایی که تنظیم تکالیف مالیاتی حساسیت بالایی دارد، باید نکات مربوط به آن را باید رعایت کنید. بخاطر حساسیت بالای تنظیم تکالیف مالیاتی اغلب افراد نمی توانند این کار را شخصا انجام دهند. پس از شرکت های حسابداری کمک می گیرند.
کمی قبل تر نحوه ثبت نام حضوری و اینترنتی را توضیح دادیم که تمام نکاتش باید با دقت طی شود. نکته مهم بعدی آشنایی با تعریف سال مالی است. سال مالی عبارت است از اول فروردین یک سال تا پایان اسفند همان سال. مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی طی چهار ماه اول سال مالی خواهد بود؛ به عبارتی دیگر از اول فروردین تا پایان 31 تیر.
ضرورت تنظیم تکالیف مالیاتی
بعد از ثبت نام قانونی در سامانه امور مالیاتی، شما دارای یک رمز عبور و کلمه کاربری خواهید بود. با استفاده از این موارد به همراه کد اقتصادی، وضعیت کسب و کار شما در سامانه، قابل استعلام خواهد بود. یکی از ضرورت های تنظیم اظهارنامه، جلوگیری از جرایم است. اگر مودیان در زمان مقرر، نسبت به ارسال اظهارنامه خود اقدام نکنند، شامل جرایم غیر قابل بخشودگی می شوند. یکی از این جرائم، معادل 30 درصد مالیات متعلق برای اشخاص حقوقی می باشد.
شاید جزو افرادی باشید که تکالیف مالیاتی خود را به موقع ارسال کرده اید و کاملا مورد قبول بوده باشد. در این صورت مشمول استفاده از 5 درصد جایزه خوش حسابی خواهید شد.
دفاتر قانونی در چه صورت مورد تایید قرار نمی گیرند؟
به طور کلی وقتی دفاتر قانونی تایید نمی شوند که استاندارد های لازم از نظر حسابداری رعایت نشوند. دفاتر قانونی به دلایل زیاد و مختلفی رد می شوند. در این مقاله سعی می کنیم که به طور خلاصه مهم ترین آنها را نام ببریم:
- فک پلمپ دفاتر قانونی
مودیان موظف اند دفاتر قانونی را به صورت پلمپ شده نگهداری کنند. اگر زمانی که سازمان امور مالیاتی، درخواست این مدارک را دارد از پلمپ خارج شده باشد، رد می شود.
- گم شدن برگ دفاتر یا وجود خراشیدگی
تعداد برگه های دفاتر قانونی پلمپ شده باید بی تغییر بمانند. گم شدن یا پاره شدن حتی یک ورق از آن به منزله ی رد شدن آن است. گاهی اوقات افراد با سوء قصد، خراش هایی در سطح برگه ایجاد می کنند. این مورد هم از عوامل رد کننده دفاتر خواهد بود.
- ثبت نکردن فعالیت های مالی
تمامی رویداد های مالی باید بدون کم و کاست ثبت شوند. اگر هنگام بررسی ها مشخص شود که مودی از ثبت رویداد مالی اجتناب کرده، مدارکش به طور کامل رد می شوند. باید بدانیم که هیچ نکته ای از چشم ممیزان امور مالیاتی دور نمی ماند؛ زیرا آنها استعلام تمام مراجع قضایی، دولتی و بانکی را در اختیار دارند.
تاثیر تایید نشدن دفاتر قانونی بر مالیات
با توجه به نکاتی که گفته شد، حفظ سلامت فیزیکی دفاتر قانونی و صحیح بودن مندرجات آن بسیار مهم است. اگر بخاطر سهل انگاری در نگهداری یا عدم رعایت موازین قانونی دفاتر تایید نشوند، عواقبی دارد. برای بررسی این موضوع یک نکته را باید در نظر داشته باشیم. آیا رد شدن دفاتر عمدی بوده و مورد قبول سازمان است یا خیر؟ اگر جواب مثبت باشد، شخص باید جریمه پرداخت کند. این جریمه به صورت ده درصد مالیات متعلقه است.
جمع بندی
اشخاص یک جامعه با شروع یک کسب و کار باید نسبت به قانونی سازی آن هم اقدام بکنند. یکی از مراحل قانونی کردن، تنظیم و ثبت تکالیف مالیاتی است. این کار افراد حرفه ای و کار بلدی را می طلبد؛ زیرا کوچکترین خطا باعث رد شدن آن خواهد شد. پس با کمک گرفتن از یک شرکت حسابداری مانند آرمان ناب و کوشا بودن در حفظ آنها، می توانید در این کار موفق باشید.