یکی از ابهامات قابل توجه در مباحث مالی و حسابداری تفاوت سرمایه و حساب جاری شرکا در یک شرکت است. از آنجایی که قواعد و قوانین قانونی مربوط به تاسیس و اداره شرکت بسیار حائز اهمیت هستند، نباید به سادگی از کنار این بحث نیز عبور کرد. سرمایه و حساب جاری شرکا اصلیترین حسابهای یک شرکت هستند و توجه به تفاوتهای آنها در مباحث قانونی حائز اهمیت است. بنابراین توصیه میکنیم تا انتها با ما همراه شوید تا این دو مقوله را بررسی کرده و به تفاوتهای آنها بپردازیم.
اگر شما برای شرکت، سازمان یا موسسه خود نیاز به خدمات مالی و حسابداری دارید، شرکت حسابداری آرمان ناب با سالها سابقه در این زمینه، آماده یاری شما در این حوزه می باشد.
کافیست با شماره های زیر تماس بگیرید تا همکاران ما یک مشاوره تخصصی به شما ارائه کنند. برای برقراری تماس روی یکی از شماره های زیر کلیک یا لمس کنید.
منظور از سرمایه چیست؟
زمانی که یک شرکت تاسیس میشود، باید شرکت را به همراه مشخصات و ویژگیهای آن در اداره ثبت شرکتها ثبت کرد. این تاسیس منجر به حقوقی شدن شرکت شده و پس از آن شرکت از نظر حقوقی معتبر است. تاسیس شرکت با ثبت یک اساسنامه بر اساس توافق شرکا صورت میگیرد که در این اساسنامه تمام ویژگیهای شرکت مثل میزان سرمایه، سهام هر یک از شرکا و … ثبت میگردد. حتی ممکن است برخی از این شرکا خود شرکت جداگانهای باشند.
برای تاسیس یک شرکت باید سرمایه ایجاد کرد؛ منظور از سرمایه مجموع تمام داراییهای شرکت در زمان تاسیس آن است که در اساسنامه به صورت دقیق ذکر میشود. سرمایه ممکن است هر دارایی مثل وجه نقد، سهام، اساس، املاک، اوراق بهادار و … باشد. شایسته ذکر است که مقدار سرمایه یک عدد ثابت بوده و برای تغییر آن تمام شرکا باید توافق کرده و تغییرات لازم را در اساسنامه ثبت شده ایجاد کنند. بنابراین با برداشت یا واریز وجه توسط شرکا تغییری در سرمایه صورت نمیگیرد.


حساب جاری شرکا چیست؟
حساب جاری شرکا جدای از سرمایه شرکت است و تنها میتواند برای واریز یا برداشت مبالغ نقدی یا غیر نقدی توسط شرکا مورد استفاده قرار بگیرد. در واقع شرکا با واریز یا برداشت مبلغ از شرکت، بدهکار یا بستانکار میشوند و تغییری در مقدار اصلی سرمایه ایجاد نمیشود. در انتهای سال مالی بر اساس مبالغ واریز یا برداشت شده از شرکت، حساب جاری شرکا باید تسویه شده و مقدار آن صاف شود.
توجه داشته باشید که اصل سرمایه نیز با توافق تمام شرکا قابل تغییر است؛ اما باید این تغییر در اساسنامه ثبت شده در اداره ثبت لحاظ گردد. اما حساب جاری شرکا یک امر داخلی در شرکت بوده و سهام داران با آن سر و کار دارند. به عنوان مثال اگر شما به عنوان سهامدار مبلغی از شرکت برداشت کردهاید که به اندازه سودتان از شرکت بوده است، دیگر بدهکاری یا بستانکاری از شرکت ندارید.


کاربرد حساب جاری شرکا چیست؟
حساب جاری شرکا در واقع برای حفاظت از سرمایه تشکیل میشود؛ چرا که اگر سرمایه نباشد شرکتی هم وجود ندارد. در یک حساب جاری شرکا هر کدام از شرکا مبالغی برداشت یا واریز میکنند که در این حساب ثبت میشود. بر اساس معاملههای صورت گرفته این حساب ممکن است بدهکار یا بستانکار شود. بنابراین از آنجایی که حساب جاری شرکا هم زیر شاخه کل حسابهای واریزی و هم زیر شاخه کل حسابهای برداشتی است، یک حالت دوگانه دارد.
بیشتر بخوانید: خدمات حسابداری


تفاوت سرمایه و حساب جاری شرکا چیست؟
ماهیت سرمایه و حساب جاری شرکا متفاوت است و این دو اصلا قابل مقایسه نیستند. چرا که سرمایه شرکت ثابت بوده و کسی بدون توافق تمام شرکا نمیتواند در آن مداخله کند. اما حساب جاری شرکا امکان مداخله تمام شرکا در حسابهای شرکت را فراهم کرده و یک ابزار برای برداشت یا واریز آنها به حساب میآید. بنابراین حساب جاری شرکا میتواند به سر و سامان دادن مسائل مالی شرکت کمک کند اما سرمایه ماهیت و اعتبار شرکت را تضمین میکند.
بیشتر بخوانید: مشاوره حسابداری


چند نکته در مورد حساب جاری شرکا و سرمایه
حساب جاری شرکا برای تمام افرادی که به صورتی در واحد تجاری دارای سهام و منفعت هستند سودمند است؛ چرا که به سهام داران کمک میکند در طول سال مالی از حسابهای شرکت استفاده کنند. از آنجایی که این حساب وقایع مالی بین واحد تجاری و هر یک از شرکا را نشان می دهد، کار را برای حسابداران راحت کرده و نهایتا شرکت متضرر نمیشود. با این کار هر یک از شریکان میتواند در زمانهای خاص از حساب جاری کمک گرفته یا به آن کمک کند.
همچنین در برخی موارد شرکتهای تضامنی هم حساب جاری شرکا مهمی دارند که تضمینهای معاملات را در آن تایید میکند. علاوه بر این مواردی مثل بیمه، اعلام ورشکستگی، تعیین سود و زیان و … با بررسی این حساب به دست میآید. هر چقدر که سود حساب جاری بیشتر باشد، شرکت سوددهی بیشتری دارد. همچنین تاکید شرکتها بر این است که با افزایش تراکنش حساب جاری شرکا از مزایای آن استفاده نموده و حتی میزان سرمایه را نیز افزایش دهند.
بیشتر بخوانید: خدمات مالیاتی
سلام و وقت بخیر، برای مثال اگر یک شرکت با ۱۰۰ میلیون تومان سرمایه ثبتی تاسیس گردد، ایا امکان استفاده از آن برای هزینه ها در ماه های ابتدایی فعالیت امکان پذیر است؟ یا باید مبلغی مجزا به حساب جاری شرکا توسط سهامداران واریز و سرمایه قابل استفاده نمی باشد؟ ممنون میشم در این رابطه راهنمایی بفرمایید