کنترل بودجه نظارتی است که از طریق مقایسه و تحلیل هزینهها، درآمدهای واقعی و عملکرد با بودجه تعیین شده انجام میشود. این فرایند حیاتی است تا مدیران بتوانند برنامههای عملیاتی خود را بهینه کرده و در صورت لزوم تغییراتی را در برنامههای مالی خود اعمال کنند تا اهداف بودجهای را رعایت نمایند.
مزایا تعریف کنترل بودجه :
– کنترل بودجه تنها روشی است که برای نظارت دقیق بر عملکرد مالی سازمانها و تیمها وجود دارد.
– این امر به مدیران اجازه میدهد وضعیت مالی سازمان خود را به صورت دقیق تحلیل کرده و درک کنند.
– کنترل بودجه اطلاعات مهمی ارائه میدهد که میتواند به عنوان پایهای برای اتخاذ تصمیمات مؤثر مورد استفاده قرار گیرد.
معایب تعریف کنترل بودجه :
در صورتی که در فرآیند کنترل بودجه شکست بخورید:
– ممکن است هزینههای بیش از حد یا کمتر از حد متوقع صورت گیرد، که این موضوع موجب ناتوانی در دستیابی به اهداف مالی میشود.
– عدم درک از دلایل دقیق تفاوتهای بودجه و عملکرد واقعی ممکن است به دست آید، که این موضوع موجب عدم تصمیمگیری صحیح میشود.
– نقض کنترل بودجه ممکن است نشان دهنده عدم کنترل موثر بر عملکرد سازمان یا تیم شود، که این مسئله میتواند تبلیغاتی منفی برای سازمان و مدیران آن باشد.
مدیریت بودجه یک فرآیند اساسی است که شرکتها از آن برای نظارت بر هزینههای واقعی در مقایسه با بودجههای برنامهریزی شده استفاده میکنند. این فرآیند نه تنها به کنترل هزینهها کمک میکند، بلکه به شرکتها این امکان را میدهد که بودجه دقیقتری را تدوین کرده و سود خود را به حداکثر برسانند.
زمانی که بودجهای ایجاد میشود، پیگیری و اطمینان از تطابق عملکرد واقعی با برنامه اصلی امری حیاتی است. مدیریت قوی بودجه به سازمانها این امکان را میدهد که هزینهها را بر اساس پیشبینی اولیه نظارت و اندازهگیری کنند. این سیستم همچنین اقداماتی را در برابر هر گونه انحراف اجرا میکند تا دخل و خرج شرکت را به صورت بهینه نگه دارد.
فرآیند مدیریت بودجه یک فعالیت مداوم است، اما این ممکن است به صورت دستی در بازههای زمانی مختلف مانند ماهانه، سهماهه یا سالانه بررسی شود. به علاوه، استفاده از نرمافزارهای ERP میتواند این فرآیند را به صورت خودکار انجام دهد و در مواقعی که نیاز به تصمیمگیری سریع است، تصمیمگیرندگان را یاری کند.
مدیریت بودجه و سیستم کنترل بودجه نتایج بسیار مهمی را برای کسبوکار شما ایجاد میکنند تا بتوانید به دادهها و وقوع تغییرات به صورت همزمان واکنش نشان دهید و از بهترین شکل ممکن مراقب مخارج خود باشید. بنابراین، شناختن نحوه اجرای کنترل بودجه بسیار حائز اهمیت است. در ادامه، چندین مورد از روشهای آن را بررسی میکنیم:
تعیین اهداف بودجه:
ابتدا باید اهداف بودجه را مشخص کنید. این میتواند مسئولیت افراد در سازمان شما برای دستیابی به اهداف بودجه باشد. همچنین ممکن است برخی اهداف بودجه در سطح کلان شرکت تعیین شود و مدیران بخشها مسئول اجرای این تصمیمگیری باشند.
بررسی تفاوتها بین هزینهها و بودجه:
هنگامی که اهداف بودجه به عنوان نقاط مرجع برای اندازهگیری عملکرد مورد استفاده قرار میگیرند، باید تفاوتهایی که در تطابق عملکرد واقعی با بودجه وجود دارد را بررسی کنید. واریانسها، مانند اختلاف بین هزینههای واقعی و مقدار بودجه، باید به وضوح برجسته شوند. این بررسی میتواند به صورت دستی انجام شود و یا با استفاده از نرمافزارهای مناسب و خودکار صورت گیرد. همچنین امکان دارد از قبل هشدارها و اعلانها در صورت وقوع تفاوتهای مهم در نظر گرفته شوند.
کنترل بودجه با استفاده از نرمافزارهای ERP (مدیریت منابع سازمانی) جزء بخشی حیاتی از فرآیند حسابداری و عملکرد کلی شرکت شما است.
تصمیمگیری مبتنی بر داده:
این رویکرد از تصمیمگیریهای بر مبنای احساسات جلوگیری میکند و به جای آن، به تصمیمگیریهایی منطقی و مبتنی بر داده میانجامد. از طریق بهرهگیری از دادهها، یک دید دقیق و جامع از هزینههای سطح کلان و جزئی شرکت به دست میآید.
علاوه بر این، این دادهها به صورت مداوم به روزرسانی میشوند که به شما امکان میدهد به سرعت واکنش نشان داده و تغییرات را در زمینه هزینهها بهبود بخشید. از طریق کنترل بودجه مبتنی بر داده، میتوانید به سرعت و بدون اشتباه هزینههای سرمایهای را در مسیر مطلوب خود بازگردانید.
نرمافزارهای ERP با جمعآوری و یکپارچهسازی دادهها و اطلاعات شرکت، به مدیران این امکان را میدهند که از طریق تحلیل دادهها، تصمیمگیریهایی دقیق و بر پایه داده را انجام دهند.
برای آشنایی بیشتر با امکانات و کاربردهای نرمافزار ERP، مانند CyberERP شرکت رای دانا، میتوانید به وبسایت آنها مراجعه کنید.
چالشهای کنترل بودجه:
مواجهه با چالشهای مختلف در فرآیند کنترل بودجه یک واقعیت است که برای بهبود روند و کارآیی سیستم بودجهای، باید به آنها توجه کرد:
1. دسترسی به دادههای نادرست یا با تاخیر:
با رشد سریع شرکت، دسترسی به دادههای دقیق و بهروز ممکن است دشوار شود. این موضوع ممکن است باعث تصمیمگیریهای نادرستی شود که بر پایه اطلاعات ناقص یا غلط اتخاذ میشوند. استفاده از نرمافزارهای ERP و دسترسی به دادههای بهروز در زمانهای بسیار کوتاه میتواند از این چالش جلوگیری کند.
2. دقت بودجه عملیاتی:
تنظیم بودجههایی که با عملکرد فعلی و نیازهای فوری شرکت هماهنگ باشند چالشی است. استفاده از ابزارهای بودجهبندی مانند ERP به واقعیتهای عملیاتی نزدیکتر میکند. همچنین، استفاده از تکنیکهای ترتیببندی متنوع برای تجزیه و تحلیل دقیق میتواند در بهبود این موضوع مؤثر باشد.
این روشها و ابزارها میتوانند کمک کنند تا مشکلات دادههای نادرست، با تاخیر یا ناتوانی در تطابق بودجه با عملیات فعلی کاهش یابند و بهبودی در کنترل بودجه و انعطافپذیری در مدیریت مالی شرکت ایجاد شود.
3.بهبود دقت تخصیص:
در رویکرد معمولی تخصیص بودجه بر اساس روند هزینهها، اغلب به شکلی است که بخشهایی که به طور سنتی منابع بیشتری دریافت میکنند، ممکن است با نگرش “استفاده یا از دست دادن” در معرض هدررفت قرار گیرند. در عین حال، بخشهای دیگر ممکن است در صورت عدم دریافت بودجه کافی از رشد بازمانند، که میتواند توسعه کل تجارت را متوقف سازد.
با این حال، این نسخه از تخصیص بودجه به سبک “بودجه مبتنی بر صفر” نزدیکتر میشود. با عمل کردن به گونهای که منابع محدود هستند، هر هزینه باید به دقت توجیه شود. این به کنترل هزینهها کمک میکند و یک نگرش “بودجه نقدی” ایجاد میکند، به این معنا که بخشها تنها مقدار دقیق بودجه را دریافت میکنند. این همچنین تضمین میکند که منابع با دقت بیشتری تخصیص داده شده و هدررفت کاهش مییابد.
4.ارتباط بهتر:
یکی از ویژگیهای برجسته کنترل بودجه، گرفتن نظرات و بازخورد از بخشهای مختلف است. این با رویکرد پایین به بالا همخوانی دارد و به این ترتیب تیمها میتوانند نیازهای خود را ارتقا دهند و درخواستهایشان تایید، رد یا بازنگری شود.
با استفاده از کنترل بودجه، واحد تجاری شما میتواند از ارتباطات نادرست جلوگیری کند. این تنظیم کلی بین بخشها را بهبود میبخشد و تضمین میکند که همه در یک صفحه هستند. کنترل بودجه فرهنگ “خرید” را تسهیل میکند و باعث میشود هر کارمند در قبال اهداف هزینه و درآمد احساس مسئولیت کند.
5.بهینهسازی هزینهها:
با اعمال کنترل بودجه، شما کسب و کار خود را در موقعیت مناسبی قرار میدهید تا عادتهای بهینهسازی را ایجاد کنید و صورتهای مالی درخشان تهیه کنید. البته هزینههای غیرمنتظره یا اضطراری غیرقابل کنترل هستند. اما نرمافزار ERP با یک سیستم کنترل بودجه خوب به شما این امکان را میدهد تا با طبقهبندی دادهها هزینهها را مدیریت و بهینهسازی کنید. این سیستم مدیریت مالی نه تنها به کنترل انحرافات کمک میکند، بلکه منجر به دستیابی به فرآیندهای بهتر در رابطه با هزینهها میشود. کمیته بودجه میتواند هزینهها را بهینه کند، وجوه را حفظ کند و سود را به حداکثر برساند.