اگر شما برای شرکت، سازمان یا موسسه خود به خدمات مالیاتی نیاز دارید، شرکت حسابداری آرمان ناب با سالها سابقه در این زمینه، آماده یاری شما در این حوزه می باشد.
کافیست با شماره های زیر تماس بگیرید تا همکاران ما یک مشاوره تخصصی به شما ارائه کنند. برای برقراری تماس روی یکی از شماره های زیر کلیک یا لمس کنید.
اظهارنامه مالیاتی چیست؟
منظور از اظهارنامه مالیاتی گزارشی است که اشخاص حقیقی یا حقوقی مشمول مالیات، در مورد عملکرد مالی خود ارائه میکنند. این اظهارنامه کارنامه مالی است که هر سال باید به سازمان امور مالیاتی ارائه شود تا میزان دقیق مالیات مشخص گردد. فرایند پر کردن و بررسی اظهارنامه مالیاتی تحت سامانه الکترونیکی متمرکز انجام میشود. در اظهارنامه مالیاتی تمام جزئیات مثل سود و زیان، هزینهها، استهلاک و … اعلام میشود تا مالیات بر درآمد تعیین گردد.
شما فرصت دارید تا پایان سال مالی اظهارنامه مالیاتیتان را تکمیل کرده و ارسال کنید. البته باید بدانید که همه ساله اشخاص حقیقی و حقوقی با خود اظهاری الکترونیکی مالیات میتوانند از مزایای بسیاری بهره مند شوند. در غیر این صورت سازمان امور مالیاتی خود برای محاسبه میزان مالیات تصمیم میگیرد.
چگونه اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی را تهیه کنیم؟
برای ثبت اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی ابتدا باید وارد سایت آن شده و حساب کاربری مخصوص خودتان را تشکیل دهید. این حساب کاربری شامل مدارک، اطلاعات هویتی و تشکیل پرونده است که باعث میشود کد اقتصادی داشته باشید تا به عنوان مودی مالیاتی شناخته شوید. بعد از طی شدن تشریفات قانونی کد کاربری و رمز عبور برای اعلام اظهارنامه مالیاتی از طریق پست و به صورت محرمانه ارسال میشود.
پس از آن شما میتوانید به منظور پر کردن اظهارنامه مالیاتی و انجام تکالیف مالیاتی خود از این حساب کاربری استفاده کنید. بنابراین پس از ساخت حساب کاربری برای پر کردن اظهارنامه مالیاتی لازم نیست اطلاعاتی جز اطلاعات مالیاتی خود را وارد کنید.
نحوه پر کردن اظهارنامه مالیاتی
اظهارنامه مالیاتی بر اساس شرایط شما پر میشود و تماما به ویژگیهای مالیاتی واحد صنفی شما بستگی دارد. تا قبل از سال 1391 مودیان مالیاتی میبایست اظهارنامه مالیاتی را به صورت کاغذی از سازمان امور مالیاتی تهیه و نسبت به تکمیل آن اقدام میکردند. این کار زمان گیر و دشوار بود اما از سال 1391 اظهارنامه مالیاتی به صورت الکترونیکی ارسال میشود و پس از آن کد رهگیری برای مودیان ارسال میگردد.
اظهارنامه مالیاتی الکترونیک در حاضر به صورت اینترنتی و بدون مراجعه حضوری شما تکمیل میگردد. سازمان امور مالیاتی این نوع از اظهارنامه را به دلیل یکپارچگی رسیدگی به امور مالیاتی کشور و راحتی کار صاحبان حرفه انجام داده است. کلیه مودیان اعم از حقیقی و حقوقی میتوانند با مراجعه به سایت www.tax.gov.ir از خدمات آنلاین این سامانه برای پر کردن اظهارنامه الکترونیکی استفاده کنند.
چه مواردی را باید در اظهارنامه مالیاتی وارد نمود؟
اظهارنامه مالیاتی در واقع گزارشی از عملکرد مالی فرد در سال گذشته به حساب میآید و تقریبا هر یک از اسناد مالی که از نظر سازمان امور مالیاتی مهم است را شامل میشود. صحت اطلاعاتی که در اظهارنامه مالیاتی خود وارد میکنید از اهمیت بسیاری برخوردار بوده و میتواند تایید شدن آن را تضمین کند. بنابراین در فرایند وارد کردن اظهارنامه مالیاتی باید حساسیت و دقت زیادی به خرج دهید. مواردی که در حال حاضر باید در اظهارنامه وارد کنید شامل:
- کد کاربری و رمز عبور ارسال شده از اداره دارایی محل کار
- پاسخ به پرسشهای اظهارنامه الکترونیکی برای ورود اطلاعات هویتی صاحبان امضا بر اساس اساسنامه
- اطلاعات مربوط به سود و زیان در اظهارنامه مالیاتی
- اطلاعات مربوط به اشخاص حقوقی و شرکا
- اطلاعات مربوط به ترازنامه شرکت
- رفع نواقص مربوط به ترازنامه مالی
- اطلاعات حسابداری در اظهارنامه مالیاتی
- درج اقلام و موارد معاف از پرداخت مالیات
- ارسال اظهارنامه و دریافت کد رهگیری
پس از دریافت کد رهگیری باید صبر کنید تا اطلاعات ثبت شده در اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی تایید گردد. این اطلاعات در سازمان امور مالیاتی ثبت و بررسی میشوند و با بانک دادههای این سازمان تطبیق داده میشوند. در این صورت میزان مالیات تعیین شده و حتی تخفیفهایی نیز برای شما اعمال میشود که در ادامه بیشتر به آنها خواهیم پرداخت.
چه مدارکی برای پر کردن اظهارنامه مالیاتی لازم است؟
برای پر کردن و ثبت اظهارنامه مالیاتی همواره لازم است مدارکی را گردآوری کنید. در این قسمت مدارکی که برای تکمیل اظهارنامه مالیاتی لازم است ارائه کنید را معرفی میکنیم:
- مجوزهای صادر شده از مراجع ذی صلاح برای شما
- آخرین نسخه اساسنامه و موضوع فعالیت شرکت
- اجاره نامه یا سند محل قانونی شرکت
- کپی کارت ملی، شناسنامه و مدارک هویتی اعضای هیئت مدیره و صاحبان امضا اسناد
- گواهی ترازنامه اشخاص حقیقی یا حقوقی
- صورت سود و زیان تمام افرادی که مکلف به تنظیم اظهارنامه مالیاتی هستند
- مبلغ خرید تجهیزات، مواد اولیه و امکانات
- مبلغ درآمد حاصل از فروش یا ارائه خدمات
- صورت بهای تمام شده کالاها یا خدماتی که ارائه شده
- گواهی گردش حساب ممهور به مهر شعبه شرکت
- کلیه قراردادهای مودی با شرکتها و اشخاص در سال مالی
- مانده سود و زیان دوره قبل و گردش حساب تعدیلات سنواتی
- شماره ثبت دفاتر قانونی
- سند مالیاتهای پرداخت شده که به تایید سازمان امور مالیاتی رسیده
- کارت بازرگانی
- اسنادی مثل پرداختیهای بیمه که به تایید اداره دارایی رسیده باشد
بسته به شرایط ممکن است مدارک دیگری نیز برای پر کردن اظهارنامه مالیاتی احتیاج داشته باشید. شما باید اطلاعاتی که از شما خواسته شده را با توجه به این مدارک پر کنید یا اینکه خود این مدارک را در سیستم بارگذاری کنید. بنابراین بهتر است قبل از پر کردن اظهارنامه مالیاتی از تکمیل بودن مدارک خود اطمینان حاصل کنید.
مراحل فرایند تنظیم اظهارنامه مالیاتی
خوشبختانه تمام افراد حقیقی و حقوقی بدون دخالت کاغذ و به صورت اینترنتی میتوانند اظهارنامه مالیاتی را تکمیل کرده و ارسال نمایند. حتی پرداخت مالیات نیز به صورت الکترونیک انجام میشود. مراحل اصلی فرایند پر کردن تنظیم اظهارنامه مالیاتی شامل:
- دریافت شماره اقتصادی و کد رهگیری آن
- تایید اطلاعات پیش ثبت نام و دریافت نام کاربری و رمز عبور
- تایید اطلاعات ثبت نام در سامانه
- دریافت و تکمیل اظهارنامه مالیاتی الکترونیک
- ارسال اظهارنامه و دریافت کد رهگیری
- دریافت و پرداخت قبوض مالیاتی به صورت الکترونیک
در صورتی که به اطلاعات بیشتری در مورد نحوه پر کردن اظهارنامه مالیاتی احتیاج داشتید، توصیه میکنیم با کارشناسان شرکت حسابداری آرمان ناب تماس برقرار نمایید.
نکاتی که باید در مورد نحوه تکمیل اظهارنامه مالیاتی بدانیم
- برای پر کردن اظهارنامه مالیاتی حتما در حفظ امنیت و نگهداری کد کاربری و اظهارنامه الکترونیکی کوشا باشید.
- اظهارنامه انحلال باید حداکثر تا 60 روز پس از تعطیلی فعالیت اعلام گردد.
- کد رهگیری که در پایان ثبت اظهارنامه الکترونیکی به شما داده میشود مرجع پیگیری اظهارنامه میباشد و در حفظ آن باید کوشا باشید.
- تکمیل بخشهایی که در فرم اینترنتی ستاره دار و قرمز هستند، الزامی است؛ در صورتی که هر یک از این بخشها را تکمیل نکنید سیستم به شما اجازه عبور نخواهد داد.
- اطلاعات مالی و حسابهای بانکی مودی باید به درستی وارد شوند چرا که مورد ارزیابی قرار میگیرند.
- ورود اطلاعات هویتی دقیق مودی اصلی یا مدیر عامل قانونی شرکت در هنگام تنظیم اظهارنامه الزامی است.
- اطلاعات مربوط به تمام افرادی که حق امضا دارند، باید بر اساس اساسنامه وارد شود.
- توجه داشته باشید که در پایان همواره تراز داراییها و بدهیها برای ارسال اظهارنامه باید صفر شود.
- قبل از ارسال نهایی اظهارنامه از کامل بودن آن اطمینان حاصل کنید و سعی کنید یک ویرایش نهایی در نظر بگیرید.
- کد واحد مالیاتی در استان محل شرکت یا واحد تجاری باید به درستی وارد گردد.
- در صورتی که صورت حسابهای مالی شرکت به درستی ارائه نشوند، سازمان امور مالیاتی به صورت علی الراس به محاسبه مالیات میپردازد.
- بهتر است اظهارنامه مالیاتی به صورت دقیق تکمیل شود؛ چرا که بررسی اسناد مالی و ثبت مالیات توسط کارشناسان سازمان امور مالیاتی به نفع مودیان نخواهد بود.
- از تجارب و تخصص شرکتهای معتبر حسابداری برای پر کردن اظهارنامه مالیاتی استفاده کنید؛ دریافت یک مشاوره از افراد مجرب میتواند به شما کمک کند مناسبترین اظهارنامه مالیاتی را ارسال کنید. شرکت حسابداری آرمان ناب با ارائه خدمات حسابداری و مالیاتی تخصصی این کار را برای شما راحتتر کرده است.
چه زمانی اظهارنامه مالیاتی بررسی میشود؟
طبق قانون سازمان امور مالیاتی و اداره دارایی تا 3 ماه فرصت دارند اظهارنامه مالیاتی را بررسی کرده و تشخیص صادر نمایند؛ یعنی میزان مالیات بر درآمد را مشخص کنند. پس از آن مودیان فرصت دارند تا نسبت به اعتراض به مالیات تشخیص داده شده اقدام نمایند. توصیه میکنیم از کارشناسان شرکت حسابداری آرمان ناب برای پر کردن اظهارنامه مالیاتی یا اعتراض به تشخیص دارایی کمک بگیرید تا به صرفهترین مالیات ممکن را پرداخت کنید.
عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی چه عواقبی در پی دارد؟
یکی از مزایای ارسال اظهارنامه مالیاتی این است که عواقب قانونی شامل افراد نمیشود. اظهارنامه مالیاتی باید در پایان سال مالیاتی تا چهار ماه بعد از آن ارسال شود. در صورتی که مودیان در زمان مقرر این اظهارنامه را ارسال نکنند، تا 30 درصد مبلغ مالیات پرداخت نشده مشمول جریمه میشود که ممکن است جریمه غیر قابل بخشش باشد.
اشخاص حقیقی یا حقوقی باید دقت داشته باشند که اگر موسسه یا شرکت آنها هیچ فعالیت مالی نداشته،باید اظهارنامه مالیاتی را پر کنند. در این اظهارنامه باید فقدان فعالیت مالی را ذکر کنند و به همراه سایر مدارک آن را ارسال کنند تا مشمول جریمه نشوند.
مزایای ارسال اظهارنامه مالیاتی
شفافیت کسب و کار و تسهیل روندهای قانونی با ارائه اظهارنامه مالیاتی درست و عمل به تکالیف قانونی امکان پذیر خواهد بود. البته که پرداخت به موقع مالیات مزایای فراوانی برای کل سیستم کشور دارد اما ارسال اظهارنامه مالیاتی در زمان درست مزایای زیادی برای خودتان خواهد داشت. از مهمترین مزایای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اطمینان از قانونی بودن کسب و کار و عدم نگرانی از فرایندهای قانونی
- در صورتی که 3 سال متوالی اظهارنامه مالیاتی یک کسب و کار مورد پذیرش قرار بگیرد، اعتراضی به برگه تشخیص مالیاتی نداشته باشد و مالیات را در زمان مقرر پرداخت کند مشمول تخفیف میشود. در این صورت 5 درصد تخفیف برای مالیات سالهای بعد جایزه خوش حسابی نسبت به مالیاتهای پرداخت شده نصیب شما میشود.
- هر گونه بخشودگی یا معافیت مالیاتی که در قانون تصویب شود تنها شامل مودیانی میشود که اظهارنامه مالیاتی صحیح را در موعد مقرر پر کردهاند.
چه افرادی ملزم به پر کردن اظهارنامه مالیاتی نیستند؟
شهرداریها و سازمانهای زیر مجموعه در 31 استان کشور
تمام سازمانها و نهادهایی که از بودجه عمومی دولت استفاده میکنند
کارگران، صیادان، عشایر، شرکتهای تعاونی دانش آموزی و دانشجویان
تمام وزارت خانهها و زیرمجموعههای آنها
چه افرادی باید اظهارنامه مالیاتی ارائه کنند؟
یکی از سوالاتی که ممکن است برای صاحبان حرفه به وجود بیاید این است که چه افرادی موظف به پر کردن و ارائه اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی هستند. اگر یکی از شرایط زیر را دارید، میبایست برای پر کردن اظهارنامه اقدام کنید:
- کلیه شخصیتهای حقیقی که در ایران مشغول به کار بوده و از مالیات معاف نیستند.
- کلیه شخصیتهای حقوقی (مثل شرکتها یا ناشران)که در ایران مشغول به کار بوده و از مالیات معاف نیستند.
- کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که ایرانی بوده و در خارج از کشور مشغول به کار هستند اما درآمد خود را از ایران دریافت میکنند (مثل شرکتهای خارجی فعال در ایران).
- تمام افرادی خارجی که در ایران اقامت داشته، مشغول به کار هستند و درآمد دارند.
بنابراین هر کسی که در ایران کار میکند و درآمد دارد، اگر معاف از مالیات نباشد باید برای پر کردن اظهارنامه مالیاتی اقدام نماید.